Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Ajatuksia luonnollisista oikeuksista

Ajatuksia luonnollisista oikeuksista, § 13

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 13

Kun olemme selvittäneet tältä puolelta totuuden siitä, voiko vuosipalvelukseen pakottaminen olla hyödyksi valtakunnalle, meidän kuuluu järjestyksen mukaisesti tutkia, ovatko tietyt kiinteiksi määrätyt palkollisten palkat valtakunnalle hyödyksi vai eivät.

Voin täysin vakuuttuneena asiasta esittää väitteen, että kaikki taksat, kaikkein välttämättömimmätkin, ovat vain onnettomia seuraamuksia aristokraattisten yhteenliittymien toimista, sillä taksojen puuttuessa nämä yhteenliittymät voisivat häikäilemättömästi ja rajattomiin verottaa muita kansalaisia niin kauan kuin lait ja hallitusvalta niitä suojelevat.

Useimmissa Euroopan maissa hallitukset ovat suosineet tuollaisia yhteenliittymiä ja luovuttaneet niille yksinoikeuksia tiettyjen valtakunnan ja kansan tarpeiden täyttämiseen, ja yksinoikeuksiensa voimalla nämä yhteenliittymät ovat lyöneet kilpailijansa laudalta ja voivat hallitusmiestensä suojassa hallita omien tavaroittensa hintoja omaksi edukseen muita alamaisia sortavalla tavalla. Jotta näiden yhteenliittyminen oman edun tavoittelu saataisiin toista tietä aisoihin, on taksojen säätäminen taas tullut välttämättömäksi, mutta niiden takia ihmiskunta voi kuitenkin joutua kärsimään paljonkin, sen mukaan miten paljon nuo yhteenliittymät pystyvät vaikuttamaan taksojen määrääjiin. Toisin sanottuna ensin luodaan aristokraattien mahti ja sitten sitä vastaan joudutaan käymään ikuista taistelua.

Palvelusväen tilanne on aivan toisenlainen. He ovat puolustuskyvyttömin alamaisten joukko kaikissa valtakunnissa, se on hajallaan kaikkialla valtakunnassa vailla ammattikuntajärjestystä, vailla omia päämiehiään ja mitään erityistä laillista suojelusta. Sen keskuudessa ei synny yhteenliittymiä, vaan jokainen noudattaa vapaana eläessään yksinkertaisesti luonnon antamaa vaistomaista pyrkimystä tavoitella itselleen hyvää olotilaa. Samoin kuin tavaran hinta väistämättä nousee, kun siitä on yleisesti puutetta, nousevat myös palvelusväen palkat. Jos palkollisista on yleisesti puutetta, niin että kaikki tarvitsijat eivät kykene saamaan niin monta kuin haluavat, palkollisia etsitään uutterasti ja heitä taivutellaan. Silloin sen, joka haluaa saada tarvitsemansa määrän, on tarjottava suurempaa pestirahaa ja parempaa palkkaa kuin muut. Palkollisten tarve taas riippuu monista tilapäisistä tekijöistä. Jos isännät ovat ansainneet hyvin tai jos he suunnittelevat kannattavia uudisraivauksia, he maksavat mieluummin korkeita palkkoja kuin menettävät palkollisten työn tuottamat todelliset voitot.

Tuollaisissa tilanteissa tuollainen palkkojen nousu ei myöskään ole kohtuutonta, vaan köyhä työläinenkin pääsee aivan oikeutetusti maistamaan hyviä murusia, jotka hänen herransa pöydältä putoavat. Se ei voi olla vahingoksi valtakunnallekaan, koska palkkojen nousu vetää lisää työläisiä huonommin kannattavista puuhista sinne, missä he tulevat toimeen paremmin ja tekevät sellaista työtä, joka täysin selvästi edistää valtakunnan hyötyä ja voimaa.

Joku varmaan sanoo, että jollakin maaseutupaikkakunnalla joku saattaa hyvinkin pystyä hankkimaan suuria voittoja ja voi kohtuullisilla tuloillaan maksaa korkeita palkkoja. Heillä saattaa kuitenkin olla satoja naapureita, joilla ei ole varallisuutta eikä ansiotuloja riittävästi niiden maksamiseen, joten nämä jäävät kärsimään noiden toisten takia ja joutuvat maksamaan yhtä paljon kuin rikkaatkin saadakseen edes jonkun palvelijan rikkaiden ryhdyttyä korottamaan palkkoja. Mutta minä vastaan: eihän heidän toki tarvitse noin toimia. Kysynet, miten muut sitten saavat väkeä, kun tuo rikas tarjoaa enemmän. Minä vastaan: niin kauan kuin tuo isäntä tarjoaa enemmän, he eivät väkeä saakaan, mutta kun hän on saanut tarvitsemansa väen, he saavat kyllä palkollisia siihen hintaan, jonka he voivat kohtuuden rajoissa tarjota. Jatkettaneen inttämällä, että eiväthän he voi muuta kuin tehdä tarjouksiaan pelätessään jäävänsä ilman. Niinpä siis jälleen puute on hinnan nousun oikea syy, eikä sitä voida poistaa muuten kuin siten, että väkeä saadaan tarjolle yllin kyllin, ei missään tapauksessa taksoja säätämällä, sillä niillä ei ole mitään merkitystä, kun puute on näin tuntuva.

Jos palkollisväkeä taas on runsaasti tarjolla, ja vain harvat tarvitsevat heidän työpanostaan tai pitävät heidän ruokkimistaan ja heidän palkkojensa maksamista kannattavana, heidän työ- ja vuosipalkkansa alenevat ilman taksoja ja sääntöjä; tästähän olemme saaneet mitä selvimmät todisteet toisinaan sattuvina yleisinä katovuosina, jolloin useinkin taloihin saadaan enemmän työläisiä kuin kyetään ruokkimaan ja pitämään töissä pelkällä ruokapalkalla, eikä kukaan isäntä silloin halunne maksaa taksan mukaista palkkaa.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: