Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Salpietarinkeittämöt

Salpietarinkeittämöt

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

Salpietarinkeittämöistä, erityisesti Pohjanmaalla toimivista

Jo runsaat 40 vuotta sitten ryhtyivät Pohjanmaan eteläisen osan asukkaat perustamaan salpietarilatoja, ja koska salpietarista maksettiin siihen aikaan hyvin, niiden määrä kasvoi suureksi. Kruunun salpietarinkeittäjät eivät ole enää vuosiin keittäneet salpietaria juuri lainkaan ennen ns. ruotujakoiselta kruununmaalta1 saaduista aineksista. Rahvaan salpietarinvalmistus sai 12–15 vuotta sitten kuitenkin ankaran iskun, kun kruunu ei enää halunnut maksaa siitä. Tätä valiteltiinkin yleisesti, jolloin kuninkaallinen sotakollegio halusi osoittaa halunsa antaa hyvitystä latojen omistajille ja antoi heille vapauden toimittaa salpietarinsa maasta vietäväksi, kuitenkin sellaisilla ehdoilla, että sitä olisi ensin tarjottava kruunulle ja että sen jälkeen jokaisen tavaraansa vientiin tarjoavan pitäisi anoa kuninkaalliselta sotakollegiolta vientilupaa salpietarilleen ja maksaa siitä tullimaksu. Muutamia vuosia myöhemmin kuninkaallinen sotakollegio tiedusteli kuninkaan käskynhaltijalta,2 eikö Pohjanmaa voisi salpietarilatoineen tuottaa kruunulle sen tarvitseman määrän salpietaria, niin että kaikki muut valtakunnassa toimivat ja kruunulle perin suuria kustannuksia aiheuttavat salpietarinkeittämöt voitaisiin kokonaan lakkauttaa, ja millaisia palkkioita ja etuja rahvaalle tuo toiminta vaatisi. Tämän jälkeen kuninkaan käskynhaltija piti tarpeellisena tiedustella ensiksi, miten paljon salpietaria sitten voitaisiin tarvita, ja sai muistaakseni vastauksen, että kruunun koko tarve olisi 30 000 leiviskää, jolloin kuninkaan käskynhaltija vastasi tähän, että Pohjanmaa voisi 8–10 vuodessa toimittaa koko tarvittavan määrän ilman mitään muita etuisuuksia tai vapauksia paitsi sitä, että valmistuneesta tuotannosta maksettaisiin heti. Kuninkaallinen Majesteetti hyväksyi tämän ja antoi armollisen käskyn, että tarvittavat varat luovutettaisiin viivytyksittä. Tulokset jäivät kuitenkin siihen, että ensimmäisenä vuotena rahaa saatiin, mutta jo toisena vuotena siitä ilmeni pulaa, mistä syystä valmistus alkoi tyrehtyä, ja nyt kuullaan jo salpietarinkeittämöiden tarkastajan valittavan, että salpietarilatojen, myös jo aiemmin perustettujen, hoitoa laiminlyödään. Tämän kaiken keskelle ilmestyi myös kuninkaan käskynhaltijan kuulutus, jonka mukaan kukaan rahvaanmies ei saisi itse ryhtyä keittämään salpietaria, ellei joku kruunun keittämöiden mestareista ole hankkeessa mukana, ja sen ohella kielto, ettei kukaan oman pannun hankkinut, vaikka se on tullut maksamaan omistajalleen noin 200 riikintaaleria, saisi käyttää sitä keittääkseen salpietaria naapureilleen, vaan hänen olisi vuokrattava käyttöönsä kruunun pannua.

Pyydän saada mitä parhaimmassa tarkoituksessa esittää kuninkaalliseen painovapausasetukseen3 vedoten muutamia tätä toimintaa koskevia huomautuksia.

Kukaan ei ole tietämätön siitä, että koko valmistus kuuluu nyt ainoastaan kuninkaalliselle majesteetille ja kruunulle, mihin voi olla jonkinlaiset perusteet, kun otetaan huomioon sekä kruunun salpietaripannuihin sijoittamat suuret pääomat että ns. kruununmaa, joka tosin sijaitsee maanomistajien tallien ja latojen alla ja saa kastelunsa maanomistajien navetoista ja jonka luo valtakunnan lukuisten salpietarinkeittämöiden tarkastajat apulaisineen hakeutuvat, sekä lisäksi kruunun etenkin sodan oloissa sangen usein kokema tämän tavaran tarve. Kysyä voidaan kuitenkin, pitääkö tämän toiminnan pysyä ikiaikoihin asti kruunun yksinoikeutena vai eikö olisi hyödyllisempää, että tämä toiminta tulisi yhtä vapaaksi kuin muut elinkeinot, sillä 1) tiedetäänhän ikiaikaisesta kokemuksesta, että kaikki kruunun kustannuksella harjoitettavat elinkeinot vaativat aina suuria kustannuksia ja niiden saaminen kannattaviksi on vaikeaa, vaikka ne saattavat olla hyvin kannattavia yksityisenä liiketoimintana. 2) Mikäli jotakin voittoa kruunulle kertyisi, pitäisi sen sijoittaman pääoman varmaankin olla 70 vuodessa täysin maksettu. 3) Päätellään, että kruunulle välttämättömän ruudin takia myös koko salpietarinvalmistuksen on kuuluttava sille, mutta voitaneen toki huomauttaa, että salpietaria käytetään monenlaisiin muihinkin tarpeisiin kuin ruudiksi, mm. apteekeissa, rahvaan parissa ja värjäämöissä ym., eikä kruunu tarvitse rauhan aikana niin paljon ruutia, etteivät kansalaiset käyttäisi sitä paljon enemmän, ja sota-aikoina sitä jouduttaneen kuitenkin tuomaan ulkomailta. Mutta mitä tästä päätelmästä seuraa? Kruunu tarvitsee sodan aikana varsin paljon tavaraa: lyijyä, viljaa, lihaa, silavaa, kalastuksen tuotteita ja rauhallisinakin aikoina vaatteita, kenkiä, kaikenlaisia aseita ja paljon muuta. Eikö kruunun sitten pitäisi saman kuninkaallisen yksinoikeuden periaatteen mukaisesti tuottaa kaikki nuokin tavarat, ja voin vain valittaa, miten takaperoisesti kaikki nämä elinkeinot silloin kehittyisivät ja millaisen menetyksen kruunu kärsisi. 4) Tähän yhteyteen kuuluu sekin, että jos kruunu loppujen lopuksi haluaisi pitää hallussaan ns. ruotujakoisen kruununmaansa, sillä ei pitäisi kuitenkaan olla mitään tekemistä rahvaan itse omissa ladoissaan valmistaman salpietarin kanssa. 5) On aivan väistämätöntä, että elinkeino, jolla on yksi ainoa ostaja tuotteilleen, pysyy siedettävimmänkin holhouksen alaisena ollessaan heikkouden tilassa, sillä holhooja pitää kiinni vanhasta hinnasta, vaikka hinnat nousisivat yleisesti miten korkealle tahansa. Vaikka rahan arvo muuttuisi miten tahansa, hän pitäytyy vain sopimuksessaan, maksaa tarvitessaan tavaraa, mutta muulloin hangoittelee vastaan. Muistan kauhulla entisaikojen kupari- ja tervakomppanioitamme,4 joita kiinnosti eniten se, millaisen kiinteän hinnan maksamiseen tavarasta niillä piti olla oikeus, ja jos ne olisivat jääneet toimimaan, kaikki terva- ja kuparikauppa olisi tuhottu jo kauan ennen nykyhetkeä. Eiköhän siis kannattaisi harkita, miten salpietarinvalmistuskin voisi olla vapaata? Ja vielä onkin mahdotonta sanoa, kuinka monet tuhannet voisivat saada tästä toiminnasta toimeentulonsa ja kuinka suuret kustannukset kruunu silloin säästäisi. Kukapa ei näe, miten pitkälle Ranskassa on näinä vuosina päästy tämän tavaran valmistuksessa?

Lisäksi huomautettakoon, millaista taakkaa salpietarilatojen omistajat joutuvat kantamaan, kun heidät velvoitetaan pitämään pannukunnassaan5 kruunun keittäjä tai useampiakin. Ensinnäkin sen takia, että kun ladon omistaja kokoaa latoonsa parhaat salpietariainekset, kastelee ja kääntelee niitä uutterasti, paikalle saapuu kruunun keittäjä (joka joutuu muuten hyvin vaivalloisesti keräämään tallien ja navetoiden alta runsaalla vesihuuhtelulla kokoon muutamia leivisköjä kruununmaan tuottamaa salpietaria sieltä täältä pitkienkin etäisyyksien päästä) ja kerää ladon omistajan sijoittamista kustannuksista ja kaikesta vaivannäöstä satoa kolmanneksen tai 2/3, usein käyttäen ladon omistajan astioita ja polttopuuta. Lisäksi ladon omistaja itsekin havaitsee, että hänen on välttämättä tarjottava kruunun keittäjälle ilmainen kestitys, ei tosin lain vaatimuksesta, vaan jotta kruunun keittäjä ei pilaisi koko keitosta ja uutettua salpietaria, eikä tämä ole elinkeinolle suinkaan vähäinen rasitus. Ja tämän kruunun keittäjien käyttämistä vaativan käskyn syy, nimittäin väite, että muussa tapauksessa itse keittämisen taito saattaisi kadota, näyttää minusta naurettavalta, sillä silloinhan halutaan sanoa, että kruunun mestarit, joilla tuskin on taloa tai kotia ja edes isänmaatakaan, osaavat muka paremmin säilyttää salpietarinvalmistuksen taidon kuin vakinaisesti tilojaan asuvat vapaat talonpojat, jotka ovat oppineet kaikkea mahdollista varovaisuutta noudattaen torjumaan kaikenlaiset haittatekijät, joita valmistuksen yhteydessä voi ilmetä, ja useimmiten ylittävät ns. mestarien viisauden. Eiköhän taito säily paremmin, kun se on koko rahvaalla, jonka miehet oppivat toisiltaan vaalimaan huolellisesti ja harkitsevasti tuollaista toimeentulon hankkimisen muotoa?

Seuraavaksi saanen viitata siihen, miten suuresti läänin asukkaita varmasti hämmästytti se, että heidän oli vuosikausia odotettava suoritusta tavaransa arvosta ja että kruunu lopulta kokonaan kieltäytyi ottamasta vastaan enempää kuin puolet tai kolmasosan heidän valmisteistaan. Silloin kuitenkin sanottiin, että heillä oli vapaus viedä tavaransa maasta. Kuninkaallinen sotakollegio toki tiesi, etteivät latojen ylläpitäjät olleet vientikauppiaita, eikä kukaan kauppias ollut osannut tiedustella salpietarin hintoja ulkomailla, kun tätä tavaraa ei kaupassa liikkunut, ja tämä merkitsi sitä, että koko toiminnalta vietiin jalat alta. Tämä ei kuitenkaan riittänyt; jos latojen omistajat halusivat viedä salpietaria maasta, jokaisen heistä oli ensiksi tarjottava sitä kuninkaalliselle sotakollegiolle, ja jollei sitä silloin otettaisi vastaan, heidän olisi myöhemmin anottava samalta kollegiolta vientilupaa tavaralleen, ja sitten kun kaikki tämä (mikä tietysti vaatii monia kirjelmiä ja vastausten odottamista) olisi tehty, heidän pitäisi maksaa tulli tavarastaan ja lähetettävä tavara ulos maasta vailla minkäänlaista varmuutta siitä, mitä siitä jostakin odottamattomasta paikasta itse kullekin tarjottaisiin. Tämä merkitsi suoraan sanottuna sitä, ettei kruunu halunnut maksaa tuotteesta ja että tavara jäi valmistajien omaksi taakaksi, sillä jokaiselta ladon omistajalta vaadittu noin monien mutkien kautta kulkeminen 15, 20 tai 30 salpietarileiviskän takia on kohtuutonta. Jos kaupunkien porvaristolle olisi ajoissa ilmoitettu, että salpietari on kauppatavaraa, jota on lupa myydä ulkomaille, he olisivat varmasti ottaneet selvää tavaran arvosta eri seuduilla ja kyenneet hankkimaan itselleen jonkin vientiluvan tavaralle ja maksaneet siitä tullin, mutta muuten vienti oli mahdotonta.

Monet rahvaan miehet ovat oppineet myös puhdistamaan salpietarin oivallisesti, niin että se kelpaa hienoimpiinkin tarkoituksiin. Toisinaan sellaista tuotetta luovutetaankin kruunulle, mutta hintaa laatu ei nosta kolikonkaan vertaa. Useimmat heistä saavat raa’an salpietarinkin varsin valkoiseksi ja puhtaaksi, mutta sekään ei nosta tuotteen hintaa. Kannustaako tuollainen menettely? Ei toki, elinkeino saattaa olla kuinka hyvällä tasolla tahansa, mutta se ei koskaan saavuta pysyvää menestystä tuolla pohjalla, vaan se pakostakin rappeutuu tuherteluksi ja sen harjoittaminen loppuu viimein kokonaan tuollaisten moninaisten säädösten takia, ja Ruotsin on tuleviksi ajoiksi jäätävä siihen onnettomaan asemaan, että valtakuntaa on pakolla ohjattava kaikkeen sellaiseen, mihin se olisi vapauden vallitessa mennyt innolla mukaan. Salpietarinkeittämöiden tarkastajan on nyt jo uhkailtava ja painostettava latojen omistajia pitämään huolta ladoistaan ja hoitamaan niitä, minkä he ovat ennen tehneet omasta aloitteestaan.

Tähän saanen lisätä, että 200 riikintaalerin kulut maksaneelle on varmasti kovaa, ettei hän saa periä pannunsa kuljetuskustannuksia, kun tilaisuus siihen tarjoutuu, eikä toisekseen saa käyttää hyväkseen naapurinsa pannua hieman kruunun vaatimaa halvemmalla vuokralla. Kruunu näyttää haluavan pitää itsellään monopolin sekä tavaraan, tavaran hintaan, henkilökuntaan ja jopa pannuihinkin.

Minun on vielä mainittava, että yleensä pidetään rahvaan uutteruuden ja työteliäisyyden osoituksena sen kykyä ja halua jalostaa maansa tuotteita, mitä myös monet latojen omistajat ovat halunneet tehdä raakasalpietarilleen ja anoneet lupaa sen puhdistamiseen, mutta kuninkaallinen sotakollegio on suvainnut salpietarinkeittämötoiminnan johtajan herra Böckerin välityksellä kieltää tämän6 sillä tekosyyllä, ettei kollegio siinä tapauksessa voisi olla varma, miten tarkoin se on puhdistettu keittosuolasta ja muista vahingollisista siihen sekoittuneista aineista, vaikka monet latoja itselleen rakentaneet ovat ottaneet tarkoin selvää siitä, miten keittosuolan päätyminen niin raakaan kuin puhdistettuunkin salpietariin on estettävä, jolloin kaikki puhdistuksessa syntyneet jätteet voitaisiin käyttää hyödyksi heidän ladoissaan seuraavassa keitossa.

Lopuksi minun myös sanottava jotakin salpietarin tarkastamisesta, jonka on nyt kuninkaallisen sotakollegion käskystä tapahduttava joko Tukholmassa tai jossakin myöhemmin Gävleen perustettavassa ruutitehtaassa. Salpietarinkeittämöiden tarkastaja ottaa Pohjanmaan kaupungeissa vastaan raa’an salpietarin ja punnitsee usein vain kunkin ladon omistajan omissa astioissaan tuoman tavaran bruttopainon syksyisin. Tavara varastoidaan kaupunkien makasiineihin, otetaan niistä seuraavana kesänä ja laivataan Tukholmaan, missä se vasta tarkastetaan ja sen jälkeen tavaran hintaa alennetaan7 omistajan voimatta olla läsnä. Tällöin on tärkeintä se, kuinka paljon hintaa alennetaan, ja sangen helposti on käsitettävissä, että ne, joiden on tehtävä kruunulle tästä tiliä, eivät suinkaan käytä liian vähäisiä alennuksia, mikä tuottaisi heille itselleen tappiota. Tässä yhteydessä on syytä todeta, että elleivät kaupunkien makasiinien katot ole hyvässä kunnossa tai jos laivoissa ilmenee vuotoja joko kannen läpi tai alhaalta päin, suuri osa tästä mitä helpoimmin liukenevasta suolasta valuu pois veden mukana, ja niin tämä valuma kuin kymmenen kuukauden kuivatuskin koituvat valmistajan tappioksi täysin ilman hänen syytään ja tavaran siirryttyä pois hänen käsistään. Muutamia vuosia sitten kuninkaallinen sotakollegio tosin päätti, että tavaran tarkastus voitaisiin toteuttaa myös maakunnassa; tähän liitettiin kuitenkin sellainen velvoite, että ruutitehtaan omistajan ja salpietarin omistajien on yhdessä maksettava tarkastajan palkka, mikä merkitsee kummallekin osapuolelle merkittävää tulojen menetystä, kun varsin korkea-arvoinen herra on vuosittain kutsuttava paikalle Tukholmasta tai Helsingistä ja hänelle on maksettava matkakustannukset ja päivärahat, eikä tätä kallista menettelyä tietääkseni ole käytettykään kuin yhden ainoan kerran, koska se on rasitukseksi kummallekin osapuolelle. Mikä sitten voisi olla syynä siihen, ettei seudulla asuva salpietarinkeittämötoiminnan johtaja tai tarkastaja voisi valan velvoittamana ja omantuntonsa mukaan suorittaa tätä tarkastusta heti ottaessaan tavaran vastaan? Ei voida mitenkään väittää, ettei hänellä ole tarpeeksi aikaa tähän, sillä sitä varmasti riittää. Jos haluttaisiin esittää syyksi, ettei tämä henkilö voi tai osaa sitä tehdä, tällainen väite kyllä loukkaisi monia. Asiaintilalle ei kuitenkaan voida esittää mitään muita syitä. Vaikka näin olisikin, tämä taito, joka ei sisällä muuta kuin sen, että ripaus salpietaria heitetään hiilivalkealle ja tarkistetaan, palaako aine hiilloksella tasaisesti vai rätisten ja kipinöiden, voidaan varmasti oppia ainakin koko kesän mittaisella työskentelyllä kuninkaallisen sotakollegion palveluksessa. Siellähän tarkastetaan kesäisin tuhansia näyte-eriä, ja tämän ko. henkilö olisi hyvän palkkansa vastineeksi velvollinen tekemään palvellakseen suurta osaa läänin asukkaista, voidakseen sitten itse suorittaa alueen tuottaman salpietarin tarkastuksen itse paikalla ja maksaa sen hinnan heti.

Samanlaisia ovat useimmat taloudellisen toimintamme yleisistä järjestelyistä. Valitellaan Ruotsin kansan yritteliäisyyden tilaa, mutta asetellaan perin monia esteitä sen kehittymisen tielle ja sotketaan kaikki sekavilla ja vaihtuvilla säädöksillä, jotka haittaavat elinkeinonharjoittajien toimintaa. He eivät voi koskaan saavuttaa suurta menestystä, ellei heillä ole vapautta.

Suom. Heikki Eskelinen


  1. ruotujakoiselta kruununmaalta: Viittaa 1600-luvun lopulla luotuun järjestelmään, jossa valtakunta oli jaettu keittämöpiireihin ja nämä puolestaan 8–10 talon muodostamiin ruotuihin, ja salpietarin keittäminen suoritettiin vuosittain yhdessä ruodussa kerrallaan. Samalla paikalla valmistus tapahtui korkeintaan kuuden vuoden välein. Kustaa Vaasan ajoista lähtien navetoiden alla olevan maan katsottiin kuuluvan kruunulle. Ks. kommentti.
  2. kuninkaan käskynhaltijalta: maaherralta
  3. Voimassa oleva vuoden 1792 asetus takasi periaatteessa laajan painovapauden, mutta jätti käytännössä hyvin paljon viranomaisten harkintavaltaan; lisäksi asetuksen takaamaa painovapautta oli rajoitettu jo joulukuussa 1792 annetuilla lisämääräyksillä. Tilanne oli epäselvä, ja holhoojahallitus pyrki voimakkaasti kontrolloimaan kirjoittelua. Ehkä tästä syystä Chydenius halusi viitata asetukseen. Chydenius oli aktiivisesti vaikuttanut vuoden 1766 painovapausasetuksen syntyyn. Ks. Kommentti: Painovapausmietinnöt 1765 ja 1766.
  4. kupari- ja tervakomppanioitamme: Kuparikomppania, jolla oli yksinoikeus kuparin vientiin ulkomaille, oli toiminnassa 1619–1628 ja 1636–1639. Tervakomppania toimi muutamia katkoksia lukuun ottamatta 1648–1715, ja sillä oli monopoli kaikkeen Tukholman pohjoispuolella tuotettuun tervaan.
  5. Pannukuntaan (pannlag) kuuluvat talonpojat olivat kukin vuorollaan velvollisia luovuttamaan salpietarimaata pannukunnassa toimivan kruunun salpietarinkeittäjän käyttöön.
  6. kuninkaallinen sotakollegio ... herra Böckerin välityksellä kieltää tämän: Vuonna 1777 Pohjanmaan salpietarinkeittämöiden johtajaksi nimetetty Petter Elias Böcker oli anonut rahvaalle oikeutta raakasalpietarin puhdistamiseen, mutta sotakollegio oli kirjeessään 28.1.1782 hylännyt ehdotuksen.
  7. Vuoden 1783 asetuksen mukaan hintaa alennettiin, mikäli raakasalpietari sisälsi yli 16 % epäpuhtauksia.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: