Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maakauppa

Maakauppa, § 22

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 22

Nämä tällaiset näkymät ovat epäilemättä saaneet tiede- ja kirjallisuusseuran esittämään tämän kysymyksen maanmiestensä vastattavaksi. Isänmaan parasta ajatteleville tuottaakin mitä suurinta tyydytystä niiden tuominen yleisön tarkasteltavaksi. Mutta kuka ajattelee vapauden asiaa? Kaikki ovat siinä määrin sotkeutuneet säätelymääräysten ja ohjesääntöjen säilyttämisen lankoihin, että arvelen kunnianarvoisan seuran saavan valtavasti enemmän maakauppaa vastustavia kuin sitä puoltavia vastauksia.

Koska kuitenkin tunnen tiede- ja kirjallisuusseuran valistuneen suojelijan1 ja hänen jalon ajattelutapansa, en uskoakseni erehdy päätellessäni, että seuraa yleensä elähdyttää sama vapauden henki.

Jos vapaus tällä kerralla voittaa, kuten toivon, suvainnee kirjallisuusseura saattaa sen puheenjohtajansa kautta valtaistuimen tietoon; mutta jos orjuus voittaa ja vapaus, oikea kansalle kuuluva vapaus, poljetaan jalkoihin, toivon, että nämä kahleet päätyisivät piilohyllylle homehtuneiden paperinippujen sekaan arkiston pimeimpään osaan, jotta ne eivät olisi aiheuttamassa raskaampaa vankeutta jo kyllin kauan sortoa kärsineelle ihmiskunnalle.

Aurea Libertas toto non venditur auro.2

Ennius.

Suom. Heikki Eskelinen


  1. Seuran suojelija oli diplomaatti ja poliitikko Carl Fredrik Scheffer, yksi Kustaa III:n lähimmistä miehistä. Kuninkaalliseen suojelukseen seura tuli 1778, jolloin sen nimeen myös lisättiin ”kuninkaallinen”.
  2. Aurea Libertas toto non venditur auro.: Lat. ”kultaista vapautta ei voi ostaa kaikella maailman kullallakaan”. Lainauksen on arveltu olevan peräisin varhaiselta roomalaiselta runoilijalta Quintus Enniukselta.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: