Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maakauppa

Maakauppa, § 14

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 14

Kun ratkaistavana on tällainen perusasioita koskeva kysymys, pyydän että saan johdatella lukijani hieman kauemmaksi maailmalle valaistakseni käsillä olevaa asiaa muiden valtakuntien etäisemmässä ja äskeisessä menneisyydessä sattuneiden tapahtumien avulla.

Kauppaneuvos Kryger osoittaa varsin oivallisesti teoksessaan Tankar vid lediga stunder,1 miten lyhyessä ajassa ihmismäärä kasvoi ja asutti maailman ennen vedenpaisumusta ja että siihen aikaan eivät mitkään erioikeudet erottaneet maailman asukkaita toisistaan, vaan jokainen teki työtä ja hankki ravintonsa miten parhaiten taisi. Mutta kun nykyisin pidetään niin tärkeänä ihmismäärän kasvua, asiaan halutaan tarttua aivan toisenlaisin keinoin. Ihmettelenpä vain, millaiselta ensimmäinen maailma olisi näyttänyt, jos sen asukkaiden elinkeinot olisi asetettu holhoukseen, sääntöjen ja privilegioiden alaisiksi, määrätty eräät kauppiaiksi, toiset tehtailijoiksi ja muut maanviljelijöiksi, jos olisi kielletty kaupankäynti maaseudulla, nimitetty syyttäjiä, käyty oikeudenkäyntejä, takavarikoitu tavaroita, annettu sakkoja jne. Luulenpa, että muutamia vuosisatoja luomisensa jälkeen maailma olisi ollut samanlainen kuin sen alussa sanotaan olleen, nimittäin ihmisistä autio ja tyhjä.2

Muuan oppinut vapaamuurari3 todistaa vahvoin perustein eräässä veljilleen pitämässään puheessa, että ihmisten ja tavaroiden määrä on etäisessä menneisyydessä ollut melkoisesti suurempi kuin meidän päivänämme; silloin ei kuitenkaan ollut voimassa mitään sellaisia rajoituksia, jotka ovat nykyisin kerta kaikkiaan yleisesti hyväksyttyjä. Nykyisin luullaan kuitenkin, että pakon avulla päästään samoihin tuloksiin kuin silloin vapauden vallitessa.

Juutalaiset, joilla oli pieni tilkkunen Luvatusta maasta, olivat varsin runsaslukuisia. Kaupankäynti osoittautui heidän pääelinkeinokseen jo Salomon ajasta lähtien. He kiersivät kutakuinkin koko maailman, kaupittelivat tavaroitaan, vaihtoivat itselleen toisia ja olivat näin ollen myös merkittäviä maakaupan harjoittajia.

Mikään kansakunta ei kuitenkaan voi olla meille tässä asiassa parempi esikuva kuin Kiina, sillä se on kiistattomasti maailman runsasväestöisin ja runsaimmin tavaroita tuottava maa. Pelkästään sen pääkaupungissa Pekingissä asuu yli miljoona ihmistä eli noin 20-kertaisesti Tukholmaan verrattuna. Kaikki maantiet sen ympäristössä ovat yhtä täynnä kansaa kuin Tukholman Skeppsbron kesäisin. Kiinalaisten poliittiset säädökset ovatkin antaneet heidän elinkeinoilleen mitä laajimman vapauden ja pyrkivät ainoastaan suojelemaan heistä jokaista mielivallalta.

Ajatelkaapa, miten asiat olisivat tiheästi asutussa ja työteliäässä Hollannissa 20–30 vuoden kuluttua, jos maakauppa kiellettäisiin ja kaupunkilaisten ja maalaisten elinkeinojen välillä pidettäisiin tarkoin yllä järjestystä, eräät sen kaupungeista määrättäisiin tapulikaupungeiksi ja kaikki alistettaisiin noudattamaan tarkkarajaista ammattikuntajärjestelmää. Olen varma siitä, että Hollanti olisi silloin jo autio maa, sen useimmat alueet olisivat jääneet tulvavesien peittoon, ja tulevien sukupolvien silmät näkisivät siellä tuskin muuta kuin jäännöksiä entisen työteliäisyyden aikaansaannoksista. Nythän siellä vallitsee täydellinen hyvinvointi niin hollantilaisten talonpoikien kuin kauppiaidenkin käyttäessä hyväkseen kaupan, merenkulun ja rahtauksen täydellistä vapautta.


  1. Kauppaneuvos Kryger ... lediga stunder: Viitataan Johan Fredrik Krygerin teokseen Tankar wid lediga stunder 1–3 (1761–1766). Ensimmäisen osan sivuilla 126–143 esitys nojautuu Raamatusta otettuihin todisteisiin.
  2. autio ja tyhjä: 1. Moos. 1:2
  3. Muuan oppinut vapaamuurari: tarkoitetaan Montesquieutä ja hänen Persialaiskirjeitä -teostaan (Lettres persanes 1721, kirje CXIII, joissakin laitoksissa CXII), jossa hän esittää, että maapallon väkiluku on vain murto-osa aikaisemmasta.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: