Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 18

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 18

Tässä ovat syyt, jotka pakottavat tuhannet tuottavat kansalaiset jättämään isänmaansa: kaukaiset seudut kuihtuvat elinkeinojen puutteessa ja työntekijät pakenevat niin ankarilta asuinalueilta. Heitä kerääntyy joukoittain merenrannikolle, missä on enemmän liikettä ja eloa. Pian heille kuitenkin selviää ettei nykyisessä tilanteessa sen enempää kaupungeista kuin maaseudultakaan saa maatilkkua, joka antaisi mahdollisuuden asua, mennä naimisiin ja elättää itsensä.

Raataa toisten töissä niin kauan kuin voimia riittää, tulla hylätyksi köyhyyteen vanhoilla päivillä ja kuolla kurjuudessa – – siinä ovat ne laakerit, joiden pitäisi houkutella työntekijöiden joukot rakastamaan isänmaata. He näkevät selvästi, ettei Ruotsi ole vielä Platonin onnellinen maa. He kaipaavat vapautta, kuulevat merenkävijöiltämme paljon eteläisten maiden loistosta eivätkä voi vastustaa niin viekoittelevia iloja. He ryhtyvät merimiehiksi, eroavat tehtävästään ja pysähtyvät vasta päästyään ulkomaiseen satamaan, missä vapautta on tarjolla. ”Kunhan vain elinkeinojen harjoittaminen on esteetöntä, he elävät mieluummin sellaisen kansan keskuudessa, jonka kieltä tuskin lainkaan ymmärtävät, kuin omien veljiensä luona, missä kaikki on kehnoa ja kuollutta. Kaikista heidän teoistaan on luettavissa tämä sananparsi:Isänmaa ilman vapautta ja ansiomahdollisuuksia on suuri sana, jolla on vähän sisältöä!1

Näin lähtee työntekijöidemme jalo joukko luotamme. Eikö se merkitse mitään? Juuri se joukko pistää jokaisen leipäpalan suuhumme, ja heidän tuotteillaan ja käsiensä töillä me vaatetamme ja koristamme ruumiimme, jota ei ilman sitä erota työntekijöiden ruumiista enempää esi-isien kunnia kuin aatelinen syntyperäkään. Ylhäisyys haihtuu ilmaan silloin kun kukaan ei ole palvelemassa meitä, ja herruus on lopussa, kun alaiset ovat lähteneet.


  1. ”Kunhan vain ... sisältöä!”: Lainaus Chydeniuksen Purjehdusvapaus-tekstistä. Molem­mat tekstit on alunperin kirjoitettu 1763, Purjehdusvapaus alkuvuodesta, Maastamuutto ­loppuvuodesta. Lainaus voi siten olla peräisin jo tekstien ensimmäisistä versioista. Toisaalta voi olla, että Chydenius halusi sanatarkalla lainauksella ja lainausmerkkien käytöllä korostaa, että kysymys oli jo julkaistusta tekstistä.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: