Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Ajatuksia luonnollisista oikeuksista

Ajatuksia luonnollisista oikeuksista, § 12

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 12

Vielä suuremman syyn valituksia aiheuttaneeseen työvoimapulaan löydämme tuosta samasta palkollissäännöstä, kun pidämme selvänä, kuten edellä 6. §:ssä on todistettu, että vuosipalvelus yleensä estää avioliittojen solmimisen.

Lause, että sukukuntamme ei voi säilyä ilman avioliittoja, on lähes yhtä varma kuin matematiikan totuudet. Kun ryhdytään puhumaan väen puutteesta jossakin maassa, järkevän ajattelun pitäisi mielestäni ensiksi suuntautua tutkimaan avioliittotilannetta ja selvittää, onko valtiollisissa säädöksissämme tai niiden seurauksissa joitakin seikkoja, jotka estävät tämän luonnon herkimmän vietin toteuttamista. Jos niitä havaitaan ja haluamme silti puolustaa niitä ankaran väenpuutteen oloissakin, toimimme täysin vastoin varsinaista huonon tilanteen parannuskeinoa ja nostamme samalla voittamattomia esteitä valtakunnan kasvun ja voimistumisen tielle ja lisäämme nyt työvoimapulasta kärsivien valituksia ja hätää.

Ellei maassa ole niin paljon asukkaita kuin sinne mahtuu ja se kykenee elättämään, voidaan huoletta sanoa, että se on väistämättä hallituksen, ei luonnon syytä.1 Luonto on ihmissuvun lisääntymisen asiassa aivan yhtä tehokas ja antelias kuin muiden eläinten kullekin lajille ominaista lisääntymistä ohjatessaan ja toteuttaisi täydellisesti suuren Luojansa siunausta ja tarkoitusta, että on lisäännyttävä ja täytettävä maa.2 Mutta kun virkamiesten on elettävä parhaat vuotensa naimattomina, koska heidän palkkansa ei riitä vaimon kunnolliseen ylläpitoon, ja vähäisimmät työläiset uurastavat vuosipalveluksessa näkemättä mitään mahdollisuuksia vaimon ja lasten elättämiseen ja vailla vapautta oman mökin rakentamiseen asunnokseen, ei ole ihme, että valtakunnan kasvu jää vähäiseksi ja isännät valittavat aiheellisesti työvoiman puutetta. Ehdotus tämän puutteen helpottamisesta pakkoa yhä koventamalla ja avioitumisen esteiden lisäämisellä on niin kohtuuton, että se tuskin voi saada kannatusta ajattelevien ihmisten keskuudessa.

Mitä tähän vastaavat palkollissäännön puolustajat? He sanovat, ettei tällä säädöksellä ole mitään yhteyttä väestönkasvuun, vaan sen tarkoituksena on ainoastaan väen järjestynyt käyttö valtakunnan ja kansalaisten hyödyksi; muilla säädöksillä on edistettävä alamaisten määrän kasvua, jotta työläisten puutetta ei sen takia pääsisi syntymään. Mutta, arvoisa lukija, mitä apua on tuommoisesta heidän järjestyneestä käyttämisestään, kun juuri tämä järjestys ajaa ennestään olemassa olevat työläiset eroon toisistaan ja estää uusien kasvun kokonaan niin ilmeisen selvästi kuin nyt on osoitettu? He sanovat, että muiden säädösten edistäessä väestönkasvua on palkollisten käyttöä säätelevä järjestys hyödyksi sijoittaessaan heidät työpaikkoihin oikealla tavalla. Minä kuitenkin vastaan tuohon, että kun palkollissääntö nyt ehdotetussa muodossaan täysin tuhoaa työläisten vapauden ja turvallisuuden, mikään säädös ei tuon toisen voimassa ollessa voi edistää heidän määränsä kasvua; se on kerrassaan mahdotonta.

Mistä työläisiä odotetaan tulevan? Kaikkihan tietävät, ettei heitä tule ulkomailta tänne meidän luoksemme lainkaan, ja kun täällä kotimaassa estetään säädöksillä kansan taimitarhan toiminta, eikö koko viljelmämme silloin väistämättä häviä? Sanotaan myös: ei täällä todellista pulaa ole, kunhan väkeä käytetään oikein. Oikeastaan silloin halutaan sanoa: kunhan minä ja muutamat muut saisimme säädösten suojaamina mielemme mukaan ottaa niin monta kuin tarvitsemme sellaisilta, jotka tulisivat hyvin toimeen vähemmälläkin väellä. Tämän kannan torjumiseksi aion osoittaa, että täällä on todellakin pulaa työläisistä ja palvelusväestä. Se voidaan selvästä havaita erään läänin isäntien palkollisten tarpeen supistamiseksi tekemästä keskinäisestä sopimuksesta, jonka mukaan he ilmoittavat kaikkien isäntien palvelusväestä pidettävään luetteloon vähemmän kuin todellisuudessa tarvitsevat, jotta muut isännät eivät jäisi kokonaan ilman. Ellei kaikkialla tavoiteltujen ja papereihin merkittyjen palkollisten luetteloinnin jälkeen olisi ilmennyt lainkaan puutetta, olisi jokainen isäntä saanut merkityttää nimiinsä niin monta kuin toivoi saavansa, mutta kun näin ei saa menetellä, on puutetta täysin selvästi olemassa.

Miten tämä puute poistetaan ja valtakuntaan saadaan niin paljon työläisiä kuin tarvitaan? Vielä syntymättömiä on odotettava kauan. Ellei puutteen poistamiseen ole muita keinoja, apu saapunee liian myöhään, ajattelee varmaan monikin isäntä. Niin ajateltiin, kun säädettiin vuoden 1635 päätöksen3 4. §, samoin laadittaessa vuoden 1664 palkollisjärjestystä.4 Sama ajattelutapa oli vallalla myös itsevaltiuden kaudella, mistä vuoden 1686 järjestys on kumoamattomana todisteena. Tämä oman edun tavoitteluun nojaava periaate ei muuttunut ns. vapaudenajalla laadittaessa vuoden 1723 palkollissääntöä, vaan se päinvastoin juurtui syvemmin vuonna 17395 ja kehitti uusia versoja 1766 valtiovarainvaliokunnan suunnitelmassa ja pyrkii yhä mikäli mahdollista laajentamaan valtaansa suuren ja terävänäköisen Kustaamme valistuneella aikakaudella. Miten sitten väenpuutteemme saataisiin väistymään?

Ajatelkaapa, että 1600-luvulla olisi luotu jonkinlainen työläisten taimitarha tai että palkollisväki olisi edes 1739 saanut silloin annetun palkollissäännön sijasta oikeuden elää rauhassa! Millainen määrä palkollisia olisikaan käytettävissämme jo heidän lapsissaan ja lapsenlapsissaan? Nyt suurin osa heistä on jäänyt puuttumaan, ja sen takia pula kehittyy sitä pahemmaksi, mitä kauemmin aikaa kuluu. Ruotsi on aivan kuin puutarha, jonka puutarhuri ei koskaan työskennellyt kasvattaakseen siemenistä uusia taimia eikä koskaan perustanut taimistoa. Kaitselmus lienee kuitenkin antanut tuon suurtyön suuren kuninkaamme Kustaan suoritettavaksi aikalaisten ja tulevien sukupolvien onneksi sekä Ruotsin valtakunnan kasvun ja voiman takaamiseksi kaikki oman edun tavoittelun hyökkäykset torjuen.

En puhu uusien keinotekoisten järjestelyjen puolesta. En tavoittele ehdotuksillani uusien lastenkotien perustamista, en halua suositella palkkioita avioliiton solmimisesta tai lasten syntymästä. Puhun vain pienestä, mutta siunatusta sanasta vapaus. Uskon, että luonto saa rauhaan jätettynä tässä asiassa kuten monissa muissakin aikaan paljon parempia tuloksia kuin monet konstikkaat ja nokkelat suunnitelmat, joiden keksijät lupailevat kuuta taivaalta.


  1. Ellei maassa ... ei luonnon syytä.: Eräässä myöhemmässä lehtikirjoituksessaan Chydenius kertoo, että tämä ajatus on ”lainattu erään englantilaisen kirjoittajan tekstistä”. Ks. Vastaus arvosteluun Ulvilasta.
  2. lisäännyttävä ja täytettävä maa: 1. Moos. 1:28
  3. vuoden 1635 päätöksen: Vuoden 1635 ohjesääntö (landshövdingsinstruktion) asetti maaherran vastuulliseksi isäntää vailla olevista työttömistä.
  4. vuoden 1664 palkollisjärjestystä: Vuonna 1664 säädettiin ensimmäinen palkollissääntö, Kongl. may:ts stadga och påbudh, om tienstefolck och legohjon 30.8.1664.
  5. vuoden 1686 järjestys ... syvemmin vuonna 1739: Palkollissääntöä uudistettiin vuosina 1686, 1723 ja 1739.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: