Edellinen jakso: Purjehdusvapaus, § 36
Seuraava jakso: Purjehdusvapaus, § 38
§ 37
Mutta mistä me onnistumme löytämään tämän merkillisen otuksen? Se on pakko löytää, joko ulkomailta tai kotimaasta. Totuuden häivääkään ei ole väitteessä, että suolasta olisi ollut todellista puutetta ulkomaisissa suolasatamissa, nyt tai aiemmin. Ei voida myöskään osoittaa, että ulkomaalaiset olisivat jotenkin yrittäneet estää suolan vientiä.
Kenenkään ei ole liioin syytä luulla, että Ruotsin merenkulku ulkomaille olisi niin vähäistä, että se ei pystyisi tyydyttämään tätä valtakunnan kipeintä tarvetta. Tukholmassahan myönnetään, että ulkomaan rahtiliikenne on valtakunnalle kannattavaa liiketoimintaa. Jos suolaa tuovien laivojen määrä on nyt liian pieni tyydyttämään maan tarvetta, tarpeeksi monta rahteja kuljettavaa laivaa voitaisiin siirtää tuomaan suolaa, jotta siitä ei tulisi enää puutetta. Elukan täytyy siis löytyä kotimaasta. Me kannamme tätä onnettomuutta tuovaa eläintä omassa povessamme.
Suolakonttori1 sai perustettaessa paitsi velvoitteen hankkia riittävän määrän suolaa, myös myydä sitä 18 kuparitaalerilla tynnyriltä. Mutta miten se on täyttänyt velvoitteen? Mitä vähemmän maassa on suolaa, sitä kalliimpaa se on. Konttorille ei siis ole eduksi pitää suuria varastoja. Ulkomainen rahtiliikenne tuottaa enemmän voittoa kuin se, että purjehditaan suolalastissa kotiin ja myydään se halvalla. Ajatellaan, että eihän kukaan voi pakottaa minua luopumaan omista eduistani. Ja niinhän asia onkin. Eikä kukaan ole voinut sitä tehdäkään, ja juuri siksi asiat sujuvat niin kuin ne vain voivat sujua. Ketä muka ihmetyttää, että suola on kallista? sinä kysyt. Vaihtokurssihan on korkea ja kaikki muukin on kallista. Kukaan ei voi vaatia toista toimimaan omaksi vahingokseen. Mieleeni tulee tässä vain yksi asia: kaikki se suola, joka tuli kesällä 1762 Tukholmaan, saatiin suunnilleen samaan hintaan Portugalista ja Espanjasta. Kesäkuussa sitä myytiin 32 kuparitaalerilla tynnyriltä. Syyskuussa sama suola maksoi 40 taaleria. Seuraavana talvena sitä myytiin 60–72 kuparitaalerilla. Jos suolaa myytiin kesällä pienellä voitolla ja tynnyristä saatiin puhdasta voittoa esimerkiksi 2–3 kuparitaaleria, voiton täytyi talvella olla vähintään 30 kuparitaaleria tynnyriltä. Jos vaikka Tukholmassa myytiin silloin vain 10 000 tynnyriä, siitä saatiin ilman edeltäneitä hinnannousuja voittoa yhteensä yksi tynnyri kultaa. Onko kohtuullista tehdä tällaista voittoa kansalaisten kustannuksella?
Edellinen jakso: Purjehdusvapaus, § 36
Seuraava jakso: Purjehdusvapaus, § 38
paikat: Espanja Portugali Ruotsi Tukholma
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: