Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Kolme talouspoliittista kysymystä

Kolme talouspoliittista kysymystä: Ensimmäinen kysymys

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

[A]1

ENSIMMÄINEN KYSYMYS

Voiko käyvän metallirahan2 maastavientikielto olla hyödyksi yhteiskunnalle vai ei?

Valtakunnan ulkomaankaupan on aina oltava joko ylijäämäinen, tasapainossa tai alijäämäinen. Se on ylijäämäinen, jos valtakunnan muille maille luovuttaman tavaramäärän arvo on suurempi kuin sen muilta vastaanottaman tavaramäärän. Ulkomaalaisen on silloin väistämättä maksettava tavaroiden arvon ylijäämä käyvällä metallirahalla. [Valtakunnalle] on samantekevää, maksaako se jossakin yhteydessä tai useammassakin ulkomaalaiselle joitakin tuhansia taalereita metallirahaa, kunhan se saa jossakin muualla takaisin vastaavan summan ja lisäksi sen verran rahaa kuin ylijäämän arvo on. Mitä haittaa näin ollen rahan maastaviennistä on?

Jos kauppa on tasapainossa eli jos valtakunnasta lähtevien tavaroiden arvo on kutakuinkin sama kuin maahan saapuvien, valtakunta pystyy vaihtamaan itselleen ulkomaalaiselta kaikki tarvitsemansa tavarat tavaroilla eikä metallirahan maastavienti liene silloin tarpeen. Tuollainen valtakunta, jonka ulkomaankauppa on tasapainossa, ei kuitenkaan käy kauppaa pelkästään useiden ulkovaltojen kanssa, vaan kauppaa käydään useimmiten myös monista sen maakunnista käsin. Ulkovallat, joiden kanssa se käy kauppaa, eivät koskaan ole lähellekään samanlaisia voimavaroiltaan. Jos valtakunta voittaa kaupankäynnissä jotakin heikommilta kansakunnilta, se kärsii väistämättä jonkin verran tappioita vahvemmilleen, mutta pystyy silti pitämään joidenkin välttämättömyystavaroiden kauppaa yllä ja voittamaan niiden myynnillä sen verran toiselta kansakunnalta, että pystyy pitämään ulkomaankaupan tasapainossa. Kysyn, millä tavalla valtakunta pystyy lunastamaan niiden tavaroita, joiden kanssa kauppavaihto on alijäämäistä, jos käyvän metallirahan maastavienti on kiellettyä? Jos ne kaksi oletettua kansakuntaa, joiden kanssa se käy kauppaa, käyvät kauppaa myös keskenään, asia on lopulta hoidettavissa vekseleillä, mutta muussa tapauksessa tämä ei käy päinsä.

Jos tasapaino järkkyy joidenkin erityisten tapahtumien takia alijäämäiseksi 2, 3 tai useammaksikin vuodeksi, valtakunnan luottokelpoisuus kärsii väistämättä tuntuvasti, kun se ei pääse moneen vuoteen [B]3 lyhentämään [velkaansa, vaan] joutuu sitoutumaan uusien korkojen maksamiseen, [ja kun nämä] vuosittain lisätään lainapääomaan, niistä tulee mitä hankalin este tuon valtakunnan pyrkimyksille saada takaisin entinen riippumaton asemansa kauppasuhteissaan.

Kaikki maakunnat eivät myöskään tarvitse yhtä suurta määrää ulkomaiden tavaroita, ja ne, jotka tarvitsevat tavaroita enemmän kuin laivaavat ulos, juuttuvat näihin samoihin vaikeuksiin, elleivät ne saa maksaa tavaroista käyvällä metallirahalla.

Mutta jos valtakunnan ulkomaankauppa on alijäämäistä eli jos se käyttää ulkomaalaisen myymiä tavaroita suuremman summan arvosta kuin se saa ulos laivaamistaan tavaroista, vaikeudet näyttävät kehittyvän paljon sietämättömämmiksi. Jos siis valtakunta käyttää myyntikelpoisia tavaroita maksaakseen käyttöönsä hankkimistaan ulkomaisista tavaroista niillä niin suuren osan kuin pystyy, sillä kaiken maksamiseen ne eivät riitä, ulkomaista tuontitavaraa kertyy enemmän tai vähemmän ylijäämäksi, jota ei kyetä tavaroilla maksamaan. Silloin ylijäämä on joko maksettava rahalla tai jätettävä maksamatta, jolloin valtakunnan on hyväksyttävä maksamatta jäänyt erä velakseen. Rahalla sitä ei saa maksaa, joten velkasitoumuksen antaminen on väistämätöntä. Velkasitoumushan ei ole tässä muuta kuin sitova lupaus maksaa käyvällä rahalla ennemmin tai myöhemmin se, mitä on käyttöön hankittu. Jos käyvän metallirahan maastavientikielto on ehdoton, olen sitoutunut toimimaan täysin lainvastaisesti. Jos täytän sitoumukseni, rikon lakia, jos jätän sen täyttämättä, toimin vastoin kaikkien kansojen lakia, mikä lopulta tuottanee minulle enemmän vahinkoa kuin kenellekään muulle. Jos valtakunnan on tänä vuonna ollut pakko hyväksyä 1 miljoonan velka, jota se ei saa maksaa metallirahalla, sama velka kasvaa pelkästään kohtuullisella 6 prosentin korolla 16 ja 2/3 vuoden kuluessa 2 miljoonaksi. Kun tätä mainittua korkoa ei voida vuosittain maksaa käyvällä rahalla eikä tavaroilla, sillä toisen keinon käyttäminen on kiellettyä eikä toisen käyttö ole tällaisessa tilanteessa mahdollista, on jokaisen vuoden korko lisättävä velan pääomaan, jolloin velka kasvaa paljon nopeammin. Mutta jos valtakunnan kauppavaihdon alijäämä pysyy noiden 16 2/3 vuoden aikana samansuuruisena kuin tänä vuonna, sen on vuosittain hyväksyttävä vastattavakseen 1 miljoonan lisävelka, ja näin ollen velan pääoma kasvaa 16 miljoonaksi, minkä lisäksi tulevat kaikkien velkaerien korot, jotka on vuosittain lisättävä pääomaan ja ylittävät monin verroin itse velanoton määrän.

Tuollainen pahoin velkaantunut valtakunta joutuu lopulta panttaamaan maatilansa, rakennuksensa ja omaisuutensa luotonantajilleen, myymään hyvinvointinsa ja vapautensa ja huokaamaan orjuuden kaltaisen ikeen alla, jonka se on itse nostanut harteilleen.

Maasta vietävän tavaramäärän kasvuakaan ei voida pitää yksipuolisesti vain osoituksena siitä, että on todella pelastuttu kauppavaihdon alajäämäisyydestä, ennen kuin tiedetään, onko tuontitavaroiden arvo kasvanut saman verran tai vielä enemmänkin.

Jos sallitaan sellaisten ylellisyystavaroiden tuonti, joita ilmankin tullaan toimeen, mutta kielletään rahan vienti, toimitaan aivan kuin annettaisiin rengille lupa mennä puotiin ja koristautua siellä monenlaiseen komeuteen, mutta kiellettäisiin häntä ankarasti antamasta niistä maksuksi rahaa puodinpitäjälle.

Ulkomaisten ylellisyystavaroiden tuonnin kieltäminen, mutta niiden täysin avoimen käytön salliminen tuntuu vastaavan synnin uhkaamista tuomiolla samaan aikaan, kun sille sijataan pehmeä vuode, kunhan sitä vain harjoitetaan varovasti.

Yhteiskunnan kuluttavien jäsenten määrän4 kasvattaminen perustamalla runsaasti uusia virkoja vanhoja lakkauttamatta merkitsee sitä, että kaksinkertainen määrä kansalaisia vedetään pois elinkeinotoiminnan piiristä (puolet heistä sijoittuu heti uusiin virkoihin ja toinen puoli toivoessaan saavansa ylennyksen niihin ryhtyy ensiksi mainittujen apulaisiksi ja hoitamaan heidän töitään) eli menoja lisätään, mutta tuloja vähennetään. Monien käsien irrottaminen elinkeinoista taas merkitsee vientitavaroiden määrän supistamista ja tuontitavaroiden määrän kasvattamista ja siten huonontaa velkaantuneen valtakunnan tilaa entisestään.

Jos tämän lisäksi uskotaan useita palkallisia virkoja saman miehen käsiin, lisätään yhteiskunnan kuluttavien jäsenten määrää erikoisella tavalla paljon heidän todellista määräänsä suuremmaksi, mikä merkitsee tuottaville jäsenille kohtuutonta rasitusta, mutta suosii suunnattomasti nautintoja ja ylellisyyttä.

Kun suuri kuningas Kustaa ensimmäinen5 otti käsiinsä pahoin velkaantuneen kansan hallitusvallan, hän ei kieltänyt metallirahan maastavientiä, vaan käytti kaikkia julkisia ja yksityisiä varoja, joita saattoi käyttää, aina valtakunnan kirkonkelloja myöten6, ja lähetti ne hansakaupungeille estääkseen niitä imemästä valtakunnan verta. Hän pyrki edistämään maa­taloutta, kauppaa ja käsityöelinkeinoja ja piti ylellisyyttä tuhoisana tartunta­tautina maassa, joka oli tuollaisessa asemassa.


  1. A-osan teksti on etabloitu Schaumanin (1908) teoksessa ennen sivua 495 olevan kuvaliitteen pohjalta.
  2. käyvän metallirahan: Alkutekstin redbart mynt on suomennettu näin, koska käytännössä tarkoitetaan metallirahaa vastakohtana setelirahalle.
  3. B-osan teksti on etabloitu Schaumanin (1908) teoksessa s. 495–508 julkaistun tekstin ­pohjalta.
  4. kuluttavien jäsenten määrän: 1700-luvun poliittisessa keskustelussa väestö usein jaettiin kahteen ryhmään, tuottaviin (närande) ja kuluttaviin (tärande). Jälkimmäiseen kuuluivat mm. virkamiehet, joiden elanto perustui edellisen ryhmän tekemään tuottavaan työhön.
  5. Kustaa I eli Kustaa Vaasa, Ruotsin kuningas 1523 alkaen
  6. valtakunnan kirkonkelloja myöten: Maksaakseen valtion suuren velan hansakaupungeille Kustaa Vaasa otti kruunun haltuun kirkon ylimääräistä maaomaisuutta ja määräsi mm. osan kirkonkelloista takavarikoitaviksi.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: