Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Kolme talouspoliittista kysymystä

Kolme talouspoliittista kysymystä: Toinen kysymys

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

TOINEN KYSYMYS

Onko yleisön setelirahaan1 kohdistuvalle epäluulolle perusteita vai ei?

Kun julkisuuteen tulleessa Ruotsin nykyistä rikkautta ja hyvinvointia tarkastelevassa tutkielmassa2 halutaan monista syistä todistaa, että valtakunnassa vallitsee hyvinvointi, siinä valitetaan vain yleisön epäluuloista suhtautumista setelirahaan, selvittämättä kuitenkaan tarkasti, onko tälle epäluulolle perusteita vai [ei]. Tämä on kuitenkin niin tärkeä kysymys, että Ruotsin hyvinvointi tai taloudellinen ahdinko riippuvat suurimmaksi osaksi melkeinpä vain vastauksesta siihen. Jos epäluottamus nimittäin voidaan osoittaa perusteettomaksi, Ruotsi kuuluu Euroopan rikkaimpiin valtoihin, mutta jos sille on perusteet, tilanne lienee päinvastainen. Niinpä asian tutkiminen on tarpeen, ja jotta tuon kirjoituksen laatija voisi osoittaa Ruotsin hyvinvoinnin tässäkin suhteessa yhtä perusteellisesti kuin muussa selonteossaan, annan siihen jonkinlaisen aiheen esittämällä muutamia vasta­huomautuksia.

Yleisön epäluuloista suhtautumista setelirahaan ei voi kukaan kiistää, ellei halua sulkea silmiään ja korviaan ollessaan tekemisissä maanmiestensä kanssa tai molemmat avoimina vanno, ettei näe eikä kuule mitään. Tämä epäluuloisuus johtaa yleiseen tyytymättömyyteen, ja tyytymättömyys puolestaan saa aikaan paljon hälyä ja levottomuutta valtiovallan elimistössä, joka ei koskaan voi täysin hyvin, ellei jokainen sen elimistä saa tarvitsemaansa tyydytystä.

Setelirahahan ei ole muuta kuin valtakunnan säätyjen pankin nimenomainen vakuutus siitä, että seteleiden haltija on tallettanut samaiseen paikkaan käypänä metallirahana tietyn määrän taalereita, jotka hän jättää oman ja muiden mukavuuden takia pankin säilytettäväksi, kunnes hän toteaa rahojensa nostamisen sieltä aiheelliseksi ja tarpeelliseksi. Setelirahat eivät siis ole rahaa, vaan pankin velkasitoumuksia tietyn rahamäärän maksamisesta. Metalliraha, joka on tuollaisia velkasitoumuksia vastaan luovutettu pankille, ei siis ole pankin eikä kruunun omaa, ei kuulu julkisiin varoihin, vaan se kuuluu yksityisenä omaisuutena jokaiselle, joka omistaa jonkin pankin velkasitoumuksista.

Pankkia siis sanotaan valtakunnan säätyjen pankiksi, ei sen takia, että Tukholmaan kokoontuneet säätyjen edustajat omistaisivat sen, vaan siitä syystä, että niiden enemmistö eli kolme säätyä on taannut sen luotettavuuden, jotta jokainen yksityinen omistaja, joka uskaltaa sijoittaa sinne rahansa, voi olla varma siitä, että niitä säilytetään siellä hänelle edullisella tavalla niin kauan kuin hän haluaa ja ne palautetaan hänelle vaadittaessa ilman vähimpiäkään vaikeuksia. Niinpä mainitut edustajat eivät suinkaan voi vapaasti pitää pankkia omanaan ja sen hallintoa salaisena, etenkin kun he antamansa takauksen takia tuntuisivat pikemminkin olevan vastuussa jokaiselle yksityiselle omistajalle siitä, minne näiden rahat on sijoitettu ja miksi niitä ei luovuteta, ja myös velvollisia maksamaan näin tärkeän asian takaajina vahingonkorvauksen viimeistä äyriä myöten jokaiselle yksityiselle omistajalle, joita tässä yhteydessä on pidettävä heidän päämiehinään, tai vähintäänkin osoittamaan vahinkoa kärsivälle kansalaiselle sen tuomio­istuimen, jonka kautta hän voi saada takaisin pankkiin sijoittamansa rahapääoman.

Rahvas suhtautui aluksi epäluuloisesti pankin seteleihin samasta syystä kuin aikaisempiin metallisiin hätärahoihin ja -seteleihin3. Eiväthän rahvaan miehet tunteneet itse järjestelyn perustaa. Tuskinpa siis oli kohtuutonta epäillä rahaa, jonka he hyvin näkivät sinänsä arvottomaksi, muistivathan he hyvin aiemmin kärsimänsä menetykset, kun heiltä oli nyljetty suuret summat tuollaisen vähäarvoisen tai täysin arvottoman rahan takia. Mikään julkinen kuulutus ei myöskään voinut tässä saada riittävän hyviä tuloksia aikaan ilman ihmisten omaa kokemusta siitä, että seteleitä vastaan saattoi aina vaatia käypää metallirahaa. Juuri tämä kokemus pian setelirahan liikkeeseen laskemisen jälkeen kasvatti niin tuntuvasti halua seteleiden hal­lussa­pitoon, että vain harvat kysyivät metallirahaa lukuun ottamatta niitä, jotka kykenivät kokoamaan itselleen jonkin verran kassavaroja ja pitivät aivan aiheellisesti seteleitä tähän tarkoitukseen huonompina kuin metallirahaa, koska tuli ja vesi saattavat helpommin turmella ne ja niiden kähveltäminen sujuu varkailta kätevämmin. Kaupankäynnin jatkuminen vaati silti runsasta vaihtorahakolikoiden määrää sekä vapaata oikeutta muun käyvän metallirahan saantiin silloin kun itse kukin piti sitä tarpeellisena, sillä huomattakoon: raha on heidän omaansa, jonka he ovat työllään ja tavaroillaan ansainneet. Jos vaihtorahaa puuttuu, pysähtyy kaupan tasainen virta valtakunnan elimistössä, jolle se on yhtä tärkeätä kuin verenkierto meille itsellemme. Jos jälkimmäistä vapautta rajoitetaan, pidätetään yhteiskunnan ansaitsevalta jäseneltä se palkka, joka hänelle on tavarastaan luvattu maksaa, kun hän niin haluaa, ja hän joutuu tyytymään velkasitoumuksiin käyvän metallirahan sijasta. Jos myyjä pyytää oman mukavuutensa takia mieluummin seteleitä kuin metallirahaa, niillä maksaminen on hänelle suuri etu. Mutta jos hän haluaa maksun metallirahana ja hänet pakotetaan ottamaan vastaan seteleitä, kyseessä on vain laina, jota pankki joko ei voi tai ei halua maksaa, mutta maksusitoumuksellaan kuitenkin lupautuu maksamaan sen tulevaisuudessa ehdottomasti.

Jos käyvän tavaran myyjä ei voi vaatia maksua käypänä metallirahana, vaan joutuu vastoin tahtoaan tyytymään maksusitoumukseen, tämä on todellakin jo voimakasta pakottamista, ja kaupanteossa sellaisen tahon kanssa, joka haluaa epäillä maksusitoumuksen antajan luotettavuutta, hänet on arvioitava rahattomaksi. Samalla hän menettää täysin mahdollisuutensa käydä ulkomaalaisen kanssa minkäänlaista kauppaa, jos hän ei voi maksaa tavaroilla, ellei hän sitten vaihda itselleen 150 prosenttia korkeammalla hinnalla hieman rahaa niiltä, jotka ovat saaneet haltuunsa kaiken, minkä yleisö on menettänyt, ja kykenevät tämän takia täysin vapaasti muiden mahtamatta asialle mitään kohottamaan metallirahan hintaa mielensä mukaan. Jos hän menee vuoden tai useammankin kuluttua pankkiin maksusitoumus mukanaan ja pyytää sen lunastamista käyvällä metallirahalla ja tämä häneltä evätään ja maksusitoumus vain uudistetaan, jos se on kulunut nuhraantuneeksi, hän joutuu kiistatta kokemaan voimakkaamman pakkotilanteen, mutta jos hän käy siellä 5, 6, 8, jopa 20 kertaa saamatta sitoumuksen vastineeksi käypää metallirahaa, vaan vain joskus lohdutukseksi joitakin pikkukolikoita ja kuulee myös joka taholta muiden kokeneen saman kohtalon, hän joutuu väistämättä täysin pyörälle päästään.

Sanokaapa siis, suhtautuuko hän aiheetta epäluuloisesti sellaiseen maksu­sitoumukseen, jota kukaan ei halua lunastaa eikä kukaan halua myöskään vastata hänelle siitä!

Tuollaisten maksusitoumusten arvo myös väistämättä alenee suhteessa metallirahan arvoon tai – mikä on sama asia – tavaroiden hinnat kohoavat, jos ostohinta maksetaan niillä, koska niiden luotettavuutta pidetään vähäisenä tai se arvioidaan täysin olemattomaksi. Huomattakoon, että luottamus perustuu vain siihen, että maksusitoumukset lunastetaan heti esitettäessä ehtoja asettamatta.

Ja koska pankki ei ole henkilö, vaikka sitä hallinnoivatkin henkilöt, vaan kassa, johon on koottu sellaisten ihmisten rahoja, jotka oman mukavuutensa takia ovat halunneet käyttää mieluummin seteleitä, ja joka on perustettu jokaisen [käyttäjänsä] hyödyksi, tämänkin kassan luotettavuus perustuu siihen, että jokaisen saatavissa on täydelliset tiedot koko laitoksesta: kassassa olevien varojen määrästä; kassan liikkeeseen laskemien maksu­sitoumusten määrästä ja summista, joille ne on kirjoitettu; siitä, onko niiden vakuutena metallirahaa, maaomaisuuksia, rakennuksia vai osakkeita; siitä, ketkä hallinnoivat varoja, millaisen järjestyksen mukaisesti ja millä palkalla; siitä, millaisen voiton se on tuottanut eli millainen on sen tase ym. Tällaiset tiedot pitäisi julkaista yleisön luettavaksi lyhyessä ja ymmärrettävässä muodossa, mutta silloin ei olisi suinkaan vielä tehty riittävästi. Voidaanhan mitä tahansa kirjoittaa, olkoonpa asia totta tai ei. Sen sijaan jokaiselle kunnialliselle kansalaiselle, joka voi osoittaa kassassa olevan hänen rahojaan 10 000 –12 000 taaleria, pitäisi antaa oikeus vapaasti omin silmin tarkastaa, että kertomus on todenmukainen.

Ei myöskään suinkaan riitä se, että jotkut edustajat ottavat valtiopäivien koolla ollessa jonkin kerran tämän kassan tarkastaakseen. Heitä on vain muutamia, ja heillä on niin paljon muita tehtäviä hoidettavanaan, etteivät he ehdi syventyä yksityiskohtaisiin tilikirjoihin, ja lisäksi on olemassa vaara, että heidät voitaisiin lahjoa. Miljoonien ihmisten rahojen uskominen muutaman kunkin säädyn edustajan valvonnan tai tarkastuksen varaan on todellakin liian arkaluonteinen asia, etenkin kun yleisö ei ole vielä koskaan saanut edustajiltaan minkäänlaista selvitystä asioiden tilasta. Sellaisen aikaan­saaminen onkin erittäin vaikeata valtiopäivämiehille, joista aivan ­liian harvat ymmärtävät laitosta sekä sen oikeita tai vääriä menettelytapoja perusteellisesti ja jotka joutuvat sen takia tyytymään siihen, mitä kassan hoitajat heille ilmoittavat.

Niinpä ei ole aihetta ihmetellä sitä, että yleisön tyytymättömyys kasvaa sietämättömäksi, kun jokaisen kansalaisen rahat ja tavarat katoavat hänen käsistään eikä hän saa tietää, mihin ne sijoitetaan, miten niitä hallinnoidaan ja voidaanko niitä koskaan enää palauttaa hänelle, ja joutuu kapinoitsijaksi leimaamisen pelosta ottamaan vastaan kaiken käyvässä rahassa olevan omaisuutensa vastineeksi muutamia paperiarkkeja, jotka antavat lu­pauk­sia, joita ei pidetä, ja uskomaan, että ne vastaavat kaikkea sitä, minkä hän on menettänyt.

Tällaisia vastaväitteitä on tästä asiasta mieleeni tullut. En suinkaan usko niitä itse, mutta en pysty kumoamaankaan niitä.


  1. setelirahaan: Alkutekstissä käytetään termiä representiva myntet, jolla tuodaan esille seteli­rahan ero metalliarvoiseen kolikkorahaan: se edustaa arvoa, ei kanna sitä itsessään.
  2. rikkautta ja hyvinvointia tarkastelevassa tutkielmassa: Tarkoitetaan todennäköisesti C. F. Schefferin kirjoitusta Tankar om Sweriges närwarande tilstånd, i anseende, til wälmåga och rikedom, joka ilmestyi huhtikuussa 1761 ja jota arvioitiin Lärda Tidningar -lehdessä 9.4.1761. Kirjoitus synnytti vuoden aikana kolme vastinetta, joista kaksi laati Anders Nordencrantz.
  3. metallisiin hätärahoihin ja -seteleihin: Chydenius tarkoittanee tässä ilmeisesti erityisesti vuosina 1715–1719 liikkeelle laskettuja kuparisia hätärahoja (mynttecken), joiden metalliarvo oli huomattavasti nimellisarvoa pienempi. Hätäseteleillä (myntsedlar) hän luultavasti viittaa vuosina 1716–1717 liikkeelle laskettuihin valtion obligaatioihin, jotka menettivät arvoaan jopa enemmän kuin hätärahat. Molempia lunastettiin 1719 alkaen puoleen nimellisarvostaan.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: