Edellinen jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 10
Seuraava jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 12
§ 11.
Minun on lisättävä käsitykseni rokonistutuksen parhaasta suoritustavasta. Kun halutaan tarkastella asiaa sen oman luonteen kannalta, luonnollisen ja istuttamalla annetun tartunnan erona näyttää olevan, että luonnollinen tartunta saadaan useimmiten hengitysilman välityksellä, jolloin se ikään kuin kerralla iskee koko verimassaan, joka tartunnan saatuaan joutuu voimakkaaseen käymistilaan, kun taas ulompiin ruumiinosiin suoritettu rokonistutus ikään kuin pakottaa tartunnan tunkeutumaan ohuimpien verisuonien kautta ihon läpi, jolloin lapset näyttävät pystyvän torjumaan tartunnan rajuuden.
Tässä yhteydessä on myös huomautettava, että hengitysilmassa saatu tartunta ei ainoastaan iske vereen ja tartuta sitä, vaan sen voima myös moninkertaistuu
tartuntojen runsauden mukaan, mikä näkyy liiankin selvästi, kun 6–10 lasta makaa samassa huoneessa luonnollista tietä saatua isorokkoa sairastaen. Silloin joudutaan kauhistuneina näkemään, että monet heistä pahaa lemua levittäen ja mitä hirmuisimpia tuskia kärsien ikään kuin mätänevät elävältä, kun taas ensimmäisenä erikseen tartunnan saanut useimmiten selviytyy taudista helpoimmin. Tästä voitaneen päätellä, että vaikka istutetun rokon tarttuminen rokotettavaan on tärkeää, toisaalta lienee vaarallista tartuttaa sitä kerralla liian moniin ihmisruumiin kohtiin.Edullisimmasta paikasta, johon rokonistutus ihmisruumiissa tulisi tehdä, olen havainnut sen, että mitä lähempänä sydäntä ja keuhkoja tämä kohta on, sitä voimakkaammalta näyttää rokon tartunta, ja mitä kauempana niistä, sitä heikompi tartunta on. Kun edesmennyt asessori Hast istutti rokkoa käsivarteen tekemänsä viillon kautta, monille ilmaantui varsin suuria rokkorakkuloita varsin tiheinä ryhminä, mutta kun hän ryhtyi istuttamaan rokkoa peukalon ja etusormen väliin, todettiin useimpien rakkulat sitä vastoin pieniksi ja merkityksettömiksi kuin tavalliset märkänäppylät, eikä niiden takia tarvinnut pelätä taudin ankarampia hyökkäyksiä, minkä kokemus on riittävästi osoittanut.
Edellinen jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 10
Seuraava jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 12
paikat:
Henkilöt: Hast, Barthold Rudolf
Raamatunkohdat:
Aiheet: