Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Lapin kehittäminen

Lapin kehittäminen

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

Ehdotus Lapin kehittämiseksi1

Kun huolehtien tarkastelemme valtakunnan voimaa ihmisten ja tavaran osalta, havaitsemme harmistuneena, että suuret alueet ovat täysin asumattomia, ja muut siinä murheellisessa tilanteessa, että ne eivät edes voi pitää elinkeinoissaan sitä väestömäärää, joka niillä todellisuudessa on, vaikka kaikkia elinkeinoja vaivaa pula työntekijöistä, jotka nyt joukoittain karkaavat synnyinmaastaan ja rikastuttavat naapureitamme.

Mikään ei siksi voisi olla meidän aikanamme kunniallisempaa ja meidän jälkeemme tuleville hyödyllisempää, kuin että kehitetään ja toteutetaan niitä toimenpiteitä, joiden kautta valtakunnan kaukaiset ja asumattomat seudut voitaisiin täyttää tuottavilla asukkailla.

Ruotsin rajojen sisäpuolella sijaitseva Lappi on niin laaja maa, että sen kansoittamista ei voida pitää minään vähemmän merkittävänä asiana harkittavaksi. Ja vaikka tämän osan pohjoisista alueistamme yleisesti katsotaan monissa suhteissa jääneen luonnonoloiltaan osattomaksi, ei meidän kuitenkaan koskaan tule ajatella, että sitä ei voitaisi edes asuttaa.

Kokemus on vakuuttanut meidät siitä, että kaikki keinotekoiset menetelmät tietyn maan tai elinkeinojen kansoittamiseen tukipalkkioiden tai muiden valtion toisia osia rasittavien asetusten avulla, ovat turhia eivätkä koskaan voi johtaa oikeaan päämäärään. Ne saavat aikaan vain joitakin hankalia järjestelyjä, jotka rikastuttavat harvoja henkilöitä, mutta eivät koskaan pitemmän päälle kustanna itseään.

Tällaisissa asioissa luonnon tulee saada toimia omien ehtojensa mukaisesti, ja korkein valta ei voi muuta kuin raivata tieltä mahdollisimman paljon niistä esteistä, joita asetusten kautta on asetettu itse asukkaille.

Korkeimman vallan tulee tässä yhteydessä toimia ainoastaan kolmen eri asian parissa. Nimittäin:

1) Erottaa tietty seutu valtakunnan asumattomista maista kotimaisille ja ulkomaalaisille miehille, jotta he voisivat esteettä asettua sinne ja hankkia elantonsa parhaaksi katsomallaan tavalla. Huomaa: kaikkien privilegioiden ja minkä tahansa etuoikeuksien tulee näiden rajojen sisällä olla täysin vailla pätevyyttä.

2) Huolehtia oikeudenkäytöstä eli pitää heidän keskuudessaan selvänä ero sen suhteen, mikä on minun ja mikä sinun, ja lain mukaan tutkia ja tuomita heidän tekojaan moraalin kannalta.

3) Sellaista suojaa vastaan tulee kruunun muutaman vapausvuoden jälkeen saada tietty huomattava vero.

Mitä ensiksi mainittuun tulee, niin koska sellaista yleistä elinkeinovapautta on Ruotsissa pidettävä uutena kokeiluna, joka koettaisiin loukkaavan kansalaisten suhteessa toisiinsa aiemmin saavuttamia etuoikeuksia ja privilegioita, on tarpeen osoittaa siihen sellainen seutu, joka tähän asti on ollut vähäisessä määrin ihmisten asuttama, tai sellainen, jonka asukkailla ja heidän tähän asti hallinnollisesti säädellyillä elinkeinoillaan on ollut vähäinen osuus valtion ja valtakunnan ylläpidossa.

Ruotsin kruunun, jonka alaisesta maasta suurin osa on lähes autiota, ei tarvitse nähdä vaivaa löytääkseen sopivimman paikan sellaiselle uudelle kokeilulle.

Tämä paikka on ilman epäilyksiä Ruotsin laaja ja lähes täysin asumaton Lappi, jonka Norjan vastainen osa koostuu enimmäkseen tuntureista, hiekkakankaista, nevoista ja soista sekä suuremmista ja pienemmistä järvistä ja sisävesistä, ja siellä asuu tuskin muita kuin harvoja vaeltavia lappalaisia. Tällä seudulla on meidän tähän asti noudatettujen talousperiaatteidemme ansiosta vielä paljon vähemmän toiveita mistään laajemmasta väkimäärästä, kun edes leudommissa sääoloissa sijaitsevat valtakunnan maakunnat eivät pysty pitämään omia asukkaitaan tai estämään yleistä poismuuttoa.

Siten yleisen elinkeinovapauden rajan tulisi sijaita Ruotsin valtakunnanrajan länsi- ja pohjoispuolella2 seuraavasti: Etelässä rajana olisi Uumajanjoen vesistö tunturiselänteeltä Storuman-järven alimpaan päähän. Siitä vedetään linja pohjoiseen, joka sulkee sisäpuolelleen Ranbyn ja Granbyn tunturikylät Uumajan Lapissa, Sörvästerbyn3 ja Norrvästerbyn4 sekä Luoktan Piitimen Lapissa, Kalasvuoman ja Saarivuoman kylät sekä ylemmän puolikkaan Enontekiöstä Tornion Lapissa ja Kemin Lapista kaiken, joka sijaitsee sen tunturiselänteen5 pohjoispuolella, josta vesistöt valuvat Atlanttiin ja Jäämereen.

Kaikilla, jotka näiden rajojen sisäpuolella haluavat asettua aloilleen ja ovat uskonnoltaan luterilaisia tai reformoituja, ovat he sitten kotimaasta tai ulkomailta, mistä säädystä, minkä elinkeinon tai privilegion edustajia tahansa, ja on heidän varallisuutensa millainen hyvänsä, tulee ennen kaikkea olla yhtäläiset vapaudet ja oikeudet. Tästä on poikkeuksena se, mitä tarpeellisille virkamiehille heidän virantoimituksessaan lain mukaan kuuluu. Myös jokaisen, joka matkustaa tällä alueella, tulee saada nauttia samasta vapaudesta kuin alueen omat asukkaat, niin kauan kuin hän oleskelee näiden rajojen sisäpuolella.

Mutta jotta yritteliäs asukas ei saisi tilaisuutta rohmuta itselleen enemmän maata kuin mitä hän ehtii hoitaa ja jotta hän ei estäisi tai pakottaisi hitaampaa naapuriaan, hän ei saa oikeutta ottaa haltuunsa ½ neliöpeninkulmaa suurempaa aluetta, kun hän asettuu johonkin asumaan. Jos useampi haluaa asettua samalle paikalle, ei heillä kuitenkaan ole oikeutta laajempaan tilaan.

Ne harvat uudistilat, joita tälle paikkakunnalle on ennestään saatettu perustaa, nauttikoot kaikki saamistaan eduista kenenkään häiritsemättä. Kuitenkaan he eivät saa ottaa haltuunsa hyödyntämätöntä metsää ja maata tai estää toisia kalastamasta. Huomattakoon, että voivat myös jäädä entisten elinkeinorajoitustensa piiriin niin pitkäksi aikaa kuin haluavat, mutta heti kun he jossain määrin tulevat muiden oikeuksista osallisiksi, tulee heidän myös samalla tavoin osallistua vastaaviin velvollisuuksiin.

Tämän asumisoikeuden lisäksi, joka itsessään ei ole mitään muuta kuin suostumus siihen, mitä kukaan ei vielä ole halunnut tehdä, tai oikeammin, minkä vastaanottamista kohtaan jokainen on tuntenut vastenmielisyyttä, tulee jokaisella, joka oleskelee ja asuu näiden rajojen sisäpuolella, olla täydellinen ja rajoittamaton elinkeinovapaus. Ja koska ennalta ei voida sanoa, mitä etuja luonto on tähän asumattomaan maahan kätkenyt, tai mitä elinkeinoa sen asukkaat nyt tai tulevaisuudessa voisivat harjoittaa, on tarpeen, että heille ei tähän liittyen laadita lakeja tai asetuksia, tai että heitä ei häiritä toimissaan minkäänlaisilla tarkastajilla, vaan heille suodaan yhtä rajoittamaton oikeus sekä hyödyntää maan suomia tunnettuja ja tuntemattomia etuja ja resursseja että jalostaa kaikkia koti- ja ulkomaisia tarvikkeita parhaan näkemyksensä mukaan.

Koska tavaroita ei koskaan valmisteta, ellei niille ole olemassa vilkasta menekkiä, ja koska vielä on tuntematonta, millaisia tarvikkeita täällä voidaan tuottaa, on tarpeen, että heillä on myös täydellinen ja rajoittamaton vapaus myydä alueensa valmisteita sekä kotimaassa että ulkomailla kaupungeissa ja maaseudulla ja hankkia itselleen mitä tarvitsevat.

Mutta vielä on vähän toiveita mistään sellaisista valmistusmääristä, joiden varassa vähäinenkään asukasmäärä voisi hankkia elantonsa, etenkin kun huomioidaan paikkakunnan etäinen sijainti. Kokemus osoittaa, että vapaa transitokauppa antaa usein tuhansille ihmisille elannon paljailla vuorillakin. Siksi asukkailla täytyy myös olla täydellinen vapaus kuljettaa luvallisia vienti- ja tuontitavaroita kaikkien kolmen valtakunnan6 välillä. Tämä sillä nimenomaisella edellytyksellä, että heitä ei tällä alueella koskaan vaivata minkäänlaisilla tarkastuksilla ja takavarikoilla, riippumatta siitä millä tavaroilla he käyvät kauppaa, mutta että sen ulkopuolella heitä saadaan kohdella ja tuomita valtakunnan elinkeino- ja kauppalakien mukaan lukuun ottamatta sitä mitä tässä edellä on huomautettu heidän tavaroidensa vapaista markkinoista.

Nämä ovat nyt ensisijaisesti ne oikeudet, joilla Lapin asukkaat tulisi varustaa, ja joiden kautta voidaan toivoa sen kansoittamista Jumalan lempeällä siunauksella Ruotsin kruunun voimaksi ja kunniaksi. Täällä ei riskeerata sijoittamalla palkkioita, etumaksuja tai määrärahoja peliin, jonka lopputulos on epävarma. Täällä ei ketään alueen kansalaista veroteta sen asukkaiden nostamiseksi jaloilleen. Täällä ei valtiota rasiteta uudella virkakunnalla, tänne ei ketään painosteta muuttamaan.

Voiko joku epäröidä sellaisten etujen antamista heille, kun miljoonittain kansalaisten omaisuutta on ilman vaikeuksia uhrattu perustettuihin tehtaisiin ja manufaktuureihin, jotka mahdollisesti vapaina ja ilman niitä olisivat voineet päästä pidemmälle kuin mitä nyt on tapahtunut.

Mutta kun sellaiset elinkeinojen osalta vapaat Lapin asukkaat tarvitsevat siitä huolimatta kolminkertaista silmälläpitoa, jotta he voisivat olla oikein onnellisia, vaaditaan heiltä myös tiettyjä velvollisuuksia, jotta he selviytyisivät myös muilta osin.

Ensimmäinen asia on hellä huolenpito heidän sieluistaan. Toinen on, että he elävät rauhassa keskenään. Kolmas, että heitä suojataan ulkopuoliselta väkivallalta.

Ensimmäiseen kohtaan vaaditaan, että kuninkaallinen majesteetti osoittaa heille uskollisia ja tunnollisia pappeja, joiden palkan kuninkaallinen majesteetti tavanomaisen käytännön mukaan aluksi joiltain osin maksaa, kunnes asukkaiden lukumäärä kasvaa niin suureksi, että he itse kykenevät asianmukaisesti palkkaamaan papit, mikä tapahtuu maaherrojen ja konsistorin valtuutettujen läsnä ollessa laaditun ja kuninkaallisen majesteetin vahvistaman sopimuksen mukaisesti.

Keskinäisen rauhan ja turvallisuuden säilyttämiseksi tulee heidän ensiksi ja siihen asti kunnes he kykenevät elättämään omat tuomarinsa, kuulua tavanomaisten tuomiokuntiensa alaisuuteen, joiden tulee tuomita heidän välillään syntyvissä riidoissa ja rikosasioissa. Mutta heti, kun he itse pystyvät muodostamaan yhdyskuntia, olkoon heillä silloin vapaus sopivimmaksi katsomallaan tavalla valita tuomareikseen henkilöitä, joita kohtaan tuntevat eniten luottamusta. Tuomari on kuitenkin vaihdettava joka kolmas vuosi, ja hänen elatuksestaan heidän on huolehdittava asianmukaisesti niin kauan kuin hän hoitaa tuomarin virkaa.

Suom. Veli-Matti Pussinen


  1. Otsikko on lisätty jälkeenpäin toisen henkilön toimesta. Ks. Tietoja Anders Chydeniuksen kirjoituksista, s. 647. LINKKI
  2. Ruotsin valtakunnanrajan länsi- ja pohjoispuolella: Tässä on ilmeisesti ajatusvirhe. Chydenius tarkoittanee, että rajat vedettäisiin valtakunnan läntisille ja pohjoisille raja-alueille.
  3. Njarg
  4. Mahasvuoma
  5. Tarkoittaa Maanselkää, Pohjois-Suomen kautta kulkevaa vedenjakajaa, joka erottaa toisistaan Itämereen ja Jäämereen laskevat vesistöt.
  6. kolmen valtakunnan: Ruotsi, Tanska-Norja ja Venäjä

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: