Edellinen jakso: Suomen maatalous, § 32
Seuraava jakso: Suomen maatalous, § 34
§ 33
Länsi-Götanmaan asukkaita syytetään siitä, että he jättävät privilegioidun kulkukauppansa1 takia oman maansa viljelemättä ja kuluttavat kallista aikaa hukkaan kauppaamalla monenlaista pikkutavaraa, mutta minun sallittaneen puolustaa heitä, koska kaikki pystyvät todistamaan, että kotiin jäävä väki, niin miehet kuin naisetkin, valmistaa monenlaisia kudonnaisia ja käsityötuotteita niin uutterasti, että vain harvat pystyvät valmistamaan samanlaisia määriä. Tämä on tulosta juuri heidän vapauksistaan, joiden on kuitenkin pelko sydämessä pakko todeta joutuneen jo nyt suurimmaksi osaksi rajoitusten alaisiksi, niin että niitä on enää tuskin olemassa muuten kuin nimellisesti, ja kokemus opettaa meille jo muutamassa vuodessa, että sekä valmisteiden että niiden valmistajienkin määrä ehtyy lempeimmänkin hallitusvallan alaisuudessa. Kysyttäneen, miksi he eivät viljele maata. Eivätkö kaikki muka tiedä, että heidän kotiseutunsa on vuorista, kehnoa ja köyhää maata? Ja kukapa tietää, eivätkö jo tähän mennessä annetut pakkosäädökset aja seudulta pois paljon väkeä ja suista jäljelle jätettyjä kyvyttömiksi maksamaan kruunun ja pappien vaatimia maksuja? Kuitenkin he toimittivat maan asukkaille tavaroita moniin tarpeisiin paljon siedettävämpään hintaan kuin ammattikuntakauppiaat niitä pystyivät myymään, ja mistä heitä itseään tai heidän tavaroitaan moititaankin, he olivat yleensä hiljaista ja rauhallista väkeä eivätkä voineet koskaan painostaa ketään ostamaan väkipakolla heidän valmisteitaan, jotka heikkouksineenkin olivat kauniisti viimeisteltyjä ja joiden laatua ei voitu parantaakaan, niin kauan kuin heillä ei voinut olla kilpailijoita. Tämä myös kiihotti heidän intoaan käydä kauppaa maaseudulla niin suurisuuntaisesti kuin mahdollista, samaan tapaan kuin pieni aukko täysin suljetun joen padossa suihkuttaa vettä moninkertaisella voimalla, mutta menettää koko tehonsa, kun pato avataan kokonaan ja vesi pääsee luonnolliseen tasapainotilaansa.
Ja juuri tätä tasapainoa, tätä luonnonmukaista vapautta toivoisin onnellistuttamaan Suomen asukkaita, etenkin kun tämä vapaus on täysin rajoittamatonta despoottien hallitsemien naapureittemme keskuudessa ja tuottaa siellä miljoonia hallitsijan ja kansalaisten vaurastuttamiseen. Meitä pelotellaan suotta näkemällä siinä sellaisia peikkoja, että silloin [kaikki] kerääntyisivät käymään maakauppaa ja muuttuisivat huijareiksi ja laiskureiksi. Jos nimittäin jotkut hölmöt ryntäisivät alalle harkitsemattomasti ja omaksi tappiokseen, katumus johdattaisi heidät pian siltä takaisin.
Silmiemme eteen maalataan myös toinen kummitus. Maanviljelijöitä on muutenkin liian vähän, ja heidän määränsä vähenee, jos vielä monien heistä sallitaan ryhtyä maakauppiaiksi vaikka heidän määränsä pitäisi pikemminkin kasvaa kuin vähetä. Vastaan: tarvinneeko sitä teesiä enää todistaa oikeaksi, että valtakunnan asukkaiden määrä kasvaa aina sen mukaan, millaisia mahdollisuuksia on tarjolla toimeentulon hankkimiseen laillisella tavalla? Sitä täytyisi jo tuhansien esimerkkien nojalla pitää poliittisena perustotuutena, mutta jos se kaipaa todistamista, minun tarvitsee vain viitata eteläisen Suomen ja Pohjanmaan väkiluvun kasvuun, kun useat mahdollisuudet maatilojen jakamiseen ja uudisasutukseen ja monet muut vapaudet ovat puolen vuosisadan kuluessa kaksinkertaistaneet viimeksi mainitun alueen väestömäärän. Luonto on aina kaltaisensa, kun sen ohjausta vilpittömästi seurataan. Yksi ainoa puu, yksi ruohokasvi, yksi eläin voi kasvattaa jälkeläistensä määrän varsin suureksi, kun maailmasta löytyy tilaa, se on luonnoltaan sopivaa ja eläimillä on mahdollisuuksia tulla toimeen. Kuka rohkenisikaan kiistää sitä, että maapallon olennoista ylimmäinen on saanut Luojaltaan saman siunauksen.
Edellinen jakso: Suomen maatalous, § 32
Seuraava jakso: Suomen maatalous, § 34
paikat: Borås Länsi-Götanmaa Pohjanmaa Suomi Ulricehamn
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: