Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Suomen maatalous

Suomen maatalous, § 27

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 27

Ja tämä antaa minulle aiheen tässä vastata merkittävään kysymykseen: kun suuri osa Euroopan hallitsijoista pyrkii sydämestään ja sielustaan ajattelemaan alamaistensa yleistä etua ja haluaisi mielihyvin nähdä valtakuntansa mahdollisimman kukoistavassa kunnossa ja alamaistensa menestyvän yhä paremmin ja vaurastuvan, mikä voi olla syynä siihen, että he yhä vain alituisesti työskentelevät saadakseen aikaan rajoituksia ja elinkeinolakeja, joiden nojalla alamaiset aina sijoitetaan tiettyihin elinkeinojen ja käsityöammattien karsinoihin? Tähän näyttää olevan lähinnä kolme keskeistä syytä.

Ensimmäinen niistä on ilmiselvästi ruhtinaiden saama kasvatus. He eivät näe eivätkä kuule puhuttavan mistään muusta kuin tuollaisista korporaatioista tai alamaistensa toiminnan rajoittamisesta, eivätkä heidän opettajansa osaa esitellä heille elinkeinoista mitään muuta kuin tuollaisten lakien välttämättömyyttä, kuten asia esitetään melkeinpä kaikissa jo kauan sitten julkaistuissa ja hyväksytyissä taloudenhoidon periaatteissa ja kirjoissa. Lisäksi nämä opettajat lietsovat pelkoa, että valtakunnan yhteiskuntaelämä häiriytyisi varsin pahasti, jos tuollaiset säädökset heitettäisiin yli laidan, ja tämän takia hallitsijat jo lapsuudestaan saakka pitävät niitä hallitusvaltansa silmäterinä.

Toinen syy sisältyy verotuspäätöksiin. Niiden parissa puuhailevat kollegiot ovat jo vuosisatojen ajan työskennelleet saadakseen kaikki alamaiset sijoitetuksi tiettyihin luokkiin elinkeinojensa mukaisesti, ja kieltäneet useassa ammatissa toimimisen,1 saadakseen jokaisen maksamaan veroa jonkin tietyn ammatin harjoittamisesta. Moni kuitenkin pystyy työskentelemään siinä ammatissa, johon hänet on tuomittu, vain puolet tai neljänneksen vuodesta ja joutuu käyttämään lopun aikansa laiskotteluun tai huvituksiin ja ajanvietteeseen, ellei hän halua tunkeutua harjoittamaan jotakin häneltä kiellettyä ammattia. Kuitenkin työhalu sinänsä on ensimmäinen seikka, jota hyvin toimivien hallitsijoiden on pyrittävä virittämään alamaisiinsa, ja verotuksen on sitten seurattava uutteruuden jäljissä, ja siihen on kyllä moniakin keinoja.

Kolmatta syytä on etsittävä niistä moninaisista valituksista ja anomuksista, joita tuollaiset aristokraattien yhteenliittymät tuon tuostakin esittävät hallitusvallalle useinkin kuormittaen sitä niillä ylen määrin. On kauheaa käydä tarkkaavaisesti läpi asiakirjoja Ruotsin menneisyydestä eri aikakausilta ja nähdä, miten monia monopolistisia askelia on uskallettu ottaa rauta- ja suolakaupassa, kuparikonttorin ja tervakomppanioiden asioissa, kiistoissa, joita on käyty kenkiä valmistavien ja kenkiä korjaavien suutareiden kesken, kultalangan vetäjien ja nyörintekijöiden2 välillä, teurastajien ja nahkureiden kesken sekä Tukholman nahkureiden asettuessa vastustamaan muiden kaupunkien nahkurinliikkeitä, teurastajien ja Tukholman asukkaiden suhteissa ja lukemattomissa muissa asioissa. Ja etäisessä menneisyydessä itse kollegiotkin kiittelivät ja ylistivät tuollaisia yhteenliittymiä. Onko siis ihme, että maailman paraskin hallitsija eksyy harhaan noiden moneen kertaan toistuvien hätähuutojen takia, joille valtaistuimen ympärillä seisovat mahtimiehet antavat tukea joko vihan tai virkaintoisuuden yllyttäminä tai omaa etuaan tavoitellakseen?


  1. kieltäneet useassa ammatissa toimimisen: 1700-luvulla valitettiin usein sitä, että käsityöläiset eivät erikoistuneet riittävästi, vaan toimivat usealla eri alalla (mångslöjd, vastakohtana ­enslöjd), jolloin heille ei kehittynyt riittävää ammattitaitoa ja tuotteiden laatu jäi heikoksi.
  2. kenkiä valmistavien ... vetäjien ja nyörintekijöiden: Varsinaiset suutarit ja kengänkorjaajat (skoflickare), joilla oli oikeus valmistaa yksinkertaisia jalkineita, riitelivät pitkään siitä, mihin raja ammattiryhmien oikeuksien välillä asetetaan. Sama koski myös kultalangan vetäjien ja nyörintekijöiden ammattikuntia. Ks. myös Seikkaperäinen vastaus, § 83.

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: