Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Suomen maatalous

Suomen maatalous, § 25

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 25

Näihin esteisiin voitaneen vielä lisätä rasitus, joka kohdistuu lampuoteihin tai osaviljelijöihin,1 jotka joutuvat maksamaan vuokrana peräti puolet sadostaan kartanonomistajalle ja vastaamaan lisäksi kaikista tilan veroista ja maksuista ja vuotuisista korjaustöistä.

Tuskinpa pystytään kiistämään sitä, että tuollaiset ehdot ovat perin ankaria, mutta monet kuitenkin suoriutuvat niistä säästäväisyydellään ja uutteruudellaan, tosin nämä esikuviksi kelpaavat ovat harvinaisia. Joillakin seuduilla heitä on kuitenkin enemmän kuin toisilla, mikä riippuu siitä, missä määrin ylellisyyden tavoittelu on päässyt tunkeutumaan yhteisen kansan keskuuteen. Tällä perusteella voidaan kuitenkin ymmärtää, miten pitkälle maataloutta voidaan harjoittaa kannattavasti.

Tässä yhteydessä joudun myös mainitsemaan sen kalliiksi käyvän maksun, jota suuri osa tilallisista joutuu tietyillä Suomen seuduilla maksamaan ns. syytinkinä paitsi iäkkäille vanhemmilleen, isä- ja äitipuolilleen tai appivanhemmilleen, kun nämä luopuvat tilan hoidosta, myös täysin vieraille ihmisille tilan ostettuaan. Ostajat eivät voi sanoutua irti tästä velvoitteesta; se voi jopa vain manttaalin kahdeksasosan kokoisella tilalla merkitä 5–6 tynnyrillistä viljaa, 6–8 häkillistä eli talvikuormaa heinää sekä usein vielä tupakkaa ja rahaerää, ja tämä voi pienillä tiloilla olla viljelijälle merkittävän iso taakka tilan kaikkien muiden rasitusten lisäksi.

Nämä ovat tärkeimmät esteet, jotka kahlehtivat niin suomalaisen kuin ruotsalaisenkin maamiehen uutteruutta, ja mikäli vedotaan mihin tahansa muihin syihin, ne ovat väistämättä joko varsin tiiviissä yhteydessä näihin ja juontuvat siis pohjimmiltaan säädöksistä tai ovat luonteeltaan pikemminkin paikallisia ja koskevat tilannetta vain joissakin pitäjissä eivätkä asioiden yleistä tilaa. Turhaanpa suomalaista talonpoikaa syytellään toimettomuudesta enemmän kuin muita, kunhan kahleet irrotetaan. Mutta ellei tätä tapahdu, vaan Kuninkaallinen Talousseura luulee voivansa joillakin muilla keinoilla ja ehkä jopa uusilla rajoituksilla auttavansa meidän suomalaista talouselämäämme nousuun, kokemus joutuu tulevaisuudessa osoittamaan sekä ihmisten että tuotetun tavaran määrän vähenevän vuosi vuodelta. Onhan nimittäin surkeata nähdä, miten kaikkein hyödyllisimmätkin yritykset alkavat kuihtua heti, kun niiltä viedään vapaus ja ne alistetaan säädösten alaisuuteen, ja ajan mittaan kuolevat pois.


  1. vuokraaja joka suorittaa omistajalle vuokrana puolet tilan vuosituotosta (hälften brukare)

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: