Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Kirje Pehr Wilhelm Wargentinille 3.8.1764

Kirje Pehr Wilhelm Wargentinille 3.8.1764

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

 

Korkeasti kunnioitettu ja laajalti ylistetty herra sihteeri, kuninkaallisen Pohjantähden ritarikunnan ritari1!

Esitän täten kuninkaalliselle tiedeakatemialle nöyrimmän kiitoksen minulle toistamiseen myönnetystä kunniamitalista2, jonka vastaanotin toissapäivänä kuten myös julkaisun3 kappaleet.

Olen melko tyytyväinen siihen, että herra ylijohtaja Faggot4 on saanut palkinnon, ja pidän kunniana sitä, että saan liittyä arvon ukkojen jonoon. Mutta saattaisin moittia itseäni röyhkeydestä, jos juuri välttämättä haluaisin seisoa siinä ensimmäisenä.

Hänen kuvaamansa kärry ei ole uusi. En tiedä kenen keksintö se on, mutta olen nähnyt sen jo joitakin vuosia sitten hänen vävynsä, herra johtaja Runebergin5 luona Vaasassa. Sen lisäksi hän on tässä tutkielmassa 1) jättänyt huomioimatta kitkan mahdollisimman suuren vähentämisen, kun hän sivun 1 lopussa ehdottaa, että akseli kulkisi päärynäpuisten sydänten läpi, korkea-arvoisen kamarineuvos Braunerin6 ehdotusta noudattaen. Kuitenkin mekaniikassa tehdyt havainnot ovat osoittaneet, että raudan ­kitka kaikkein kovintakin puuta vasten on raudan ja messingin kitkaan verrattuna kaksinkertainen, ja pronssia vasten kitka on vielä pienempi.

2) Hän ei ole pyrkinyt mitenkään estämään hiekkaa ja multaa joutumasta rumpuun, mikä aiheuttaa mitä pahimman kitkan ja kuluttaa sydämiä. 3) Hän ei ole havainnut, että rautapulttien tulee mekaniikan lakien mukaan olla kapeampia ulommasta päästä sisempään verrattuna, sillä muuten ne vääjäämättä katkeavat sisemmästä päästä tai sitten ylimääräinen paksuus ulommassa päässä kasvattaa tarpeettomasti kärryn painoa. Tämän lienen pystynyt osoittaman kirjoitukseni sivuilla 12–13. Vaikka tämän kärryn tapaus ei ole aivan samanlainen, niin kyseistä periaatetta voidaan helposti soveltaa tässä, sillä se paino, joka on lastattu herra ylijohtaja Faggotin kärrylle, vaikuttaa aivan samalla tavoin pultteihin II ja II kuin jos akseli kulkisi kärryn puolelta toiselle tavanomaisella tavalla. Kuitenkin hän sanoo sivulla 2, että mainittujen pulttien täytyy olla tasapaksuja jne. 4) Hän ei mainitse todisteissaan sivulla 4 mitään kärryn varsinaisesta painosta, vaan ainoastaan sen vastuksesta, joka kuitenkin kaikissa hyvin rakennetuissa koneissa on huomattavasti pienempi kuin edellinen ja on myös nähtävissä selityksestä sivulla 15. 5) Hän pitää selvänä, että kitka kasvaa suhteessa toisiaan hankaavien kappaleiden etäisyyteen keskiöstä, kun niitä kuormitetaan samalla tavalla ja ne ovat samanlaisia, mutta ei ota huomioon, että hankaavien pintojen poikkeava pinta-ala aiheuttaa liian suuren poikkeaman, vaikka kaikki muu olisi ennallaan. Hän nimittäin päättelee, että kun hän on saanut selville, millainen ero on vanhan ja uuden kärryn pyörien ja akseleitten halkaisijoissa, niin niissä esiintyy kitkaa samassa suhteessa, joka ei kuitenkaan milloinkaan ole seurausta näistä tekijöistä eikä sitä voida ilman koetta määritellä.

Toiseen, väestön muuttoa koskevaan kysymykseen saadut vastaukset todistivat lukumäärällään ja laajuudellaan kansakunnan halua pohtia yhteiskunnallisia kysymyksiä, ja kuninkaallisen akatemian päätös sitä vastoin, että vapautemme siihen on kyllä vähäinen.

Olen tutustunut kahteen sisään jätetyistä vastauksista7, joista toisessa mietelauseena on Quid liceat nescimus, sed8Quid liceat nescimus, sed: Chydeniuksen Maastamuutto-kirjoituksen nimimerkki jne. ja toisessa Omnia sponte fluant9 jne. Kolmannen saamme heti, kun herra Kryger10 on painattanut sen.

Suhtaudun kaikella kunnioituksella kuninkaallisen akatemian suo­sioon yritelmiäni kohtaan. Olen pahoillani siitä, että minulle ei ole avautunut tilaisuutta osoittaa, miten suuresti sitä arvostan. En voisi puolustella tätä mitenkään, ellen sisimmässäni tietäisi, että olen luovuttanut itseni yhteisen hyvän palvelukseen niin paljon kuin se on virkani puolesta ollut mahdollista, vaikka siitä on vielä vain vähän ehtinyt tulla kuninkaallisen tiedeakatemian tietoon.

Todisteeksi tästä mielihalustani lähetetään ohessa fysikaalinen väittämä sellaisena kuin se on lojunut papereitteni joukossa kaksi vuotta. Olen toki ajatellut selittää sitä useammilla kokeilla, mutta en ole milloinkaan saanut aikaa niiden järjestämiseksi. En myöskään usko, että siinä esitettyä enää voidaan asettaa kyseenalaiseksi.

Kärryä koskevaan tutkielmaani on tullut paha painovirhe sivun 19 riville 27: jokaista luotia kuparia kohden pitää olla jokaista naulaa kuparia kohden. Pyydän nöyrästi, että herra sihteeri ilmoittaisi tämän korjauksen rda Tidningarissa, ja suosiollisesti tekisi korjauksen niihin kappaleisiin, joita ei vielä ole jaettu. Muuten minä jään kiinni valheesta ja se, joka haluaa toteuttaa suunnitelmani käytännössä, tulee häpeällisesti narratuksi.

Jatkossakin syvällä kunnioituksella

S.T.11 herrani

nöyrin palvelija

Anders Chydenius.

Alavetelissä 3. elokuuta 1764.

 

Suom. Veli-Matti Pussinen


  1. Astronomi ja tilastotieteilijä Pehr Wilhelm Wargentin toimi Kuninkaallisen tiedeakatemian sihteerinä 1749–1783, ja hänet oli kutsuttu Pohjantähden ritarikuntaan 1759.
  2. toistamiseen myönnetystä kunniamitalista: Tiedeakatemia oli antanut Chydeniukselle mitalin jo hänen niittyjen sammaloitumista koskevasta kirjoituksestaan.
  3. Viittaa julkaisuun Svar på frågan, angående kärrors förbättring, som Kongl. Vetenskaps ­Academien framstälde för år 1763 (1764), joka sisälsi Faggotin och Chydeniuksen palkitut kirjoitukset.
  4. Jacob Faggot, maanmittauslaitoksen ylijohtaja vuodesta 1747, tiedeakatemian jäsen vuo­desta 1739 ja oli toiminut myös sen sihteerinä.
  5. johtaja Runeberg: Jacob Faggotin tytär oli naimisissa Efraim Otto Runebergin kanssa. ­Runeberg oli Suomen maanmittauskomission johtaja ja asui Vaasassa.
  6. Kamarineuvos Johan (Jan) Brauner julkaisi useita maataloutta käsitteleviä kirjoituksia. Tässä tarkoitetaan luultavasti teosta Tankar och försök om åker och äng, med dertil nödiga redskap, Stockholm 1755 (1. painos 1752), jossa hän käsittelee kärryjen rakentamista.
  7. Olen tutustunut kahteen sisään jätetyistä vastauksista: Chydeniuksen käyttämä muotoilu viittaa siihen, että Wargentin ei tiennyt, että Chydenius itse oli ensinmainitun tekstin kirjoittaja ja että Chydenius ei halunnut paljastaa sitä hänelle. Miten Chydenius oli saanut toisen kirjoituksen haltuunsa, ei ole pystytty selvittämään. Lärda Tidningarissa oli 23.1.1764 julkaistu vain osallistuneiden kirjoitusten nimimerkit ja 10.5.1764 voittajan (Krygerin) nimi ja nimimerkki.
  8. Quid liceat nescimus, sed: Chydeniuksen Maastamuutto-kirjoituksen nimimerkki
  9. Omnia sponte fluant: Lainaus on Johann Amos Comeniuksen teoksen Orbis Sensualium Pictus (1658) nimiölehdeltä ja kuuluu kokonaisuudessaan: Omnia sponte fluant, absit violentia rebus, ”Kaikki virratkoon itsestään, ilman väkivaltaa”. Kilpailuun jätettiin kaikkiaan 30 kirjoitusta, ja on ilmeisesti mahdotonta selvittää, kenen kirjoitus oli kyseessä.
  10. Johan Fredrik Kryger oli kansliakollegion ja manufaktuurikonttorin virkamies ja kirjoitti paljon talouskysymyksistä..
  11. S.T.: lat. sine titulo, ilman arvonimeä. Käytettiin, kun puhuteltavan henkilön arvonimi ei ollut tiedossa tai kuten tässä, kun haluttiin lyhentää kohteliaisuuksia.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: