Edellinen jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 1
Seuraava jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 3
§ 2
Kun taas halutaan tarkastella tavallisia maassa leviäviä rokkotartuntoja, kukaan ajatteleva ja ihmiselämää vaalimaan pyrkivä sekä isänmaalleen väestönkasvua ja vaurastumista toivova henkilö ei voi kauhistumatta katsella niiden valtakunnalle ja ihmiskunnalle aiheuttamia suuria menetyksiä.
On varmaankin hankalaa selvittää, miten suuriksi nämä menetykset väistämättä kasvavat, koska toisinaan, kun rokkotartunnat ovat olleet kauan poissa, joka toinen tai joka kolmas isorokkoon sairastunut lapsi kuolee, ja toisella kertaa taudin vieraillessa usein, jolloin se ei voi kehittyä yhtä tuhoisaksi kuin muulloin, vain joka viides tai kuudes kuolee. Tässä ei tosin oteta huomioon niitä, jotka sokeutuvat, alkavat ontua tai muuten rampautuvat, mainitsemattakaan niitä, joiden ulkomuoto rumentuu, sillä niin käy useimmille.
Edellä esitetyn perusteella näyttää kuitenkin mahdolliselta arvioida, että keskimäärin ainakin joka neljäs lapsi kunkin vuoden syntyvästä ikäluokasta kuolee maassa liikkuviin isorokkotartuntoihin, niin että jos oletan Ruotsin koko valtakunnassa vuosittain syntyvän 400 000 lasta, valtakunnan vuotuinen menetys olisi 100 000 lasta. Koska kuitenkin suuri osa lapsista kuolee ensimmäisinä elinvuosina ennättämättä joutua isorokon uhreiksi, näyttää joka tapauksessa siltä, että 40 000–50 000 heistä kuolee väistämättä isorokkoon. Menetys on valtakunnalle todellakin liian suuri. Jos se kuitenkin on täysin väistämätön, menetys on kannettava, ja sitä on mahdollisuuksien mukaan lääkkeillä lievitettävä. Onneksi ihmiskunnalle ovat Aasian asukkaat kuitenkin keksineen keinon isorokon useimpien seurausten torjumiseen rokonistutuksilla, eivätkä he suinkaan ole olleet lääkäreitä taitamattomampia, ja jatkoivat tätä rokonistuttamista miespolvesta miespolveen pitkiä aikoja hyvin menestyksekkäästi säilyttääkseen tyttöjensä kauneuden1 aasialaisten ruhtinaiden seraljeihin kelpaavana. Tämä taito on Konstantinopolista saapuneiden lääkäreiden välityksellä opittu jo tuntemaan Euroopassa ja levinnyt täällä kaikkiin valtakuntiin. Käsiini saamieni tietojen mukaan missään koko Euroopassa ei ole Pohjanmaan asujaimiston kokoisen pienen väestömäärän keskuudessa onnistuttu istuttamaan rokkoa yhtä moniin lapsiin kuin täällä, ja niin hyvällä menestyksellä, että sadasta lapsesta tuskin 2 tai 3 kuolee rokonistutuksessa saamaansa rokkoon.
Edellinen jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 1
Seuraava jakso: Ajatuksia rokonistutuksesta, § 3
paikat: Aasia Eurooppa Pohjanmaa Ruotsi
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: