Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Katekismussaarnoja: Ensimmäinen saarna

Ensimmäinen katekismussaarna, § 8

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 8

Lukemamme tekstin johdattamana haluamme Herran pyhässä nimessä yhdessä tarkastella

Jumalan suuria hyviä tekoja ensimmäisen uskonkohdan mukaan.

 

Siinä meidän tulee

1) oppia tuntemaan näiden hyvien tekojen korkea alkuperä eli meidän hyväntekijämme

2) kiinnittää kunnioittavasti huomiomme kaikkiin tähän kuuluviin hyviin tekoihin ja siihen,

3) mihin ne meitä velvoittavat.

 

Sinä pyhä valo, armon portti, valaise meitä N:o 181, 2. säkeistö1

 

Ensimmäinen osa

 

Oppiaksemme oikein tuntemaan hyväntekijämme meidän on tänään kiinnitettävä huomiomme kolmeen pääseikkaan. On nimittäin ensinnäkin tutkittava tärkeää kysymystä: onko olemassa jokin Jumala, jokin ikuinen alkuperä, josta koko maailma on peräisin. Toiseksi, millaisia sen korkeat ominaisuudet ovat ja kolmanneksi, että tässä Jumalassa on kolme persoonaa.

Ensimmäinen ja kaikkein tärkein totuus, johon me uskomme me ja jota tunnustamme, on epäilemättä se, että Jumala on olemassa, kun sanomme: Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen. Luulen nimittäin, ettei kuulijoitteni joukossa ole yhtään niin jumalatonta sielua, joka haluaisi kieltää tämän kristillisen uskomme totuuden. Mutta jumalallinen olemus on meille näkymätön ja siten niitä asioita, jotka voidaan tavoittaa vain uskolla, niin kuin apostoli Paavali opettaa Hepr. 11:1. Ja uskolla taas tulee olla järkkymättömät perusteet, jotta se ei ansaitsisi epäuskon tai taikauskon nimeä. Siksi meidän on välttämätöntä tuoda ne päivänvaloon, jotta apostolin tavoin saamme tietää, kehen uskomme 2. Tim. 1:21. Siihen ei tarvitakaan enempää kuin että hetkeksi avaan teidän eteenne kaksi kirjaa, joista toista kutsutaan luonnon ja toista ilmoituksen kirjaksi. Edellisen omistavat kaikki maapallon järjelliset asukkaat, jälkimmäinen on vain meillä joita kutsutaan kristityiksi, sekä juutalaisilla, joilta kuitenkin puuttuu siitä arvokas puolikas, nimittäin Uusi Testamentti. Luonnon kirjalla en tässä tarkoita mitään muuta kuin koko tämän maailman rakennetta, taivasta ja maata kaikkineen mitä niissä on.


  1. Viittaa vuoden 1695 ruotsalaiseen virsikirjaan. Vuoden 1701 suomalaisessa virsikirjassa vastaava virsi oli numero 175, ja toinen säkeistö alkoi: ”Sinä pyhä paiste, armon apu,/ Elämän sanall’ valais’,”.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: