Edellinen jakso: Ensimmäinen katekismussaarna, § 13
Seuraava jakso: Ensimmäinen katekismussaarna, § 15
§ 14
Mutta tämä ei ole suinkaan ainoa kohta Pyhässä kirjassa, joka valottaa meille kristityille tätä salaisuutta. Se on selvästi nähtävillä jo Vanhassa Testamentissa, mutta paljon selkeämmin se kuitenkin tulee todistetuksi Uudessa. Vanhasta Testamentissa tähän kuuluvat ensinnäkin kaikki ne kirjoitusten kohdat, joissa Jumala puhuu itsestään ikään kuin useampana, kuten hän 1. Moos. 1:26 sanoo: Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme ja luvussa 1. Moos. 3:22: Herra Jumala sanoi: Aadam on nyt kuin me.1 Samoin kohdassa 1. Moos. 11:6–7: Tulkaa, astukaamme alas2 jne., sekä lopuksi Jes. 6:8: Kenet minä lähetän? Kuka lähtee meidän sananviejäksemme?3 Toiseksi samaa todistavat myös ne kirjoitusten kohdat, jossa muut puhuvat Jumalasta ikään kuin monena, esimerkiksi silloin kun Jumalan mies Mooses kertoo Sodomasta, että Herra antoi sataa tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle Herran luota taivaasta4 1. Moos. 19:24. Ja kun Mooses kertoo 2. Moos. 34:5, miten Herra, siis taivaallinen Isä, astui alas pilveen verhoutuneena ja huusi nimeltä Herraa, siis ainoaa Poikaansa, joka on Isänsä sädehtivä kirkkaus Hepr. 1:3 ja jonka Mooses kerran niin hartaasti pyysi saada nähdä 2. Moos. 33:18 ja sai tästä lupauksen 2. Moos. 33:19, niin että hän saattoi sanoa viisaasti kuten Johanneskin: Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa Joh. 1:14, muista puhumattakaan. Kolmanneksi tähän tulee erityisesti lukea mukaan ne Vanhan Testamentin kohdat, jotka osoittavat näiden persoonien lukumäärän olevan kolme, kuten Jes. 48:16, jossa Jumalan Poika, ikuinen Sana itse puhuu ja sanoo: Alun alkaenkaan en ole puhunut tästä salassa. Jo silloin kun nämä tapahtumat alkoivat, minä olin läsnä. -- Ja nyt Herra Herra on lähettänyt minut ynnä oman Henkensä.5 Ja kun 12. jakeessa käy kiistatta selville, että se, joka tässä puhui, oli Jumala tai yksi jumaluuden persoona, ja toinen oli Herra Herra, nimittäin Isä Jumala, joka lähetti hänet samalla kun kolmannen, Herran Hengen eli Pyhän Hengen, niin tämähän todistaa samalla kolminaisuudesta. Ja kukapa ei huomaa, että kun Pyhän Jumalan ihanuus täytti temppelin, niin serafit juuri näiden kolmen persoonan ylistykseksi huusivat ”pyhä” kolme eri kertaa Jes. 6:3.
Tästä kaikesta huolimatta Uudesta Testamentista löytyvät todisteet kolminaisuudesta ovat kiistatta paljon selvempiä. Niiden joukossa merkittävimpiä ovat seuraavassa esitettävät: Ensinnäkin tapahtumat meidän kalliin Vapahtajamme kasteella Matt. 3:16–17, jossa taivaallinen Isä todistaa kastettavasta Pojastaan sanoen:
Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt. Ja Pyhä Henki, jota siksi syystä voidaan kutsua Jumalan sormeksi, ikään kuin osoittaa hänet läsnä oleville, kun hän kyyhkysen hahmossa laskeutui juuri Jeesuksen päälle, osoittaa että tämä oli se, josta taivaallinen ääni puhui. Toinen kohta on Vapahtajan käsky hänen ylösnousemuksensa jälkeen: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen Matt. 28:19. Siinä hän luettelee kaikki kolme persoonaa oikeassa järjestyksessään ja antaa apostoleilleen käskyn kastaa kaikkien kolmen persoonan nimeen, ja siinä tulee selvästi esiin myös kaikkien kolmen persoonan tasavertaisuus. Muutoinkin näitä kaikkia käsitellään monessa Uuden Testamentin kohdassa, kuten esimerkiksi apostoli Paavalin korinttilaisille lähettämässä toisessa lähetyskirjeessä 2. Kor. 13:13, jossa sanotaan: Tulkoon teidän kaikkien osaksi Herran Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen yhteys! Johanneksen evankeliumissa Joh. 14:26 Vapahtaja itse sanoo: Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken. Tässä Vapahtaja lupaa, että ensimmäinen persoona, Isä, lähettää toisen nimissä kolmannen eli Pyhän Hengen uskovien ylle. Aika ei kuitenkaan salli meidän esittää tässä useampia esimerkkejä.
Edellinen jakso: Ensimmäinen katekismussaarna, § 13
Seuraava jakso: Ensimmäinen katekismussaarna, § 15
Henkilöt: Aadam Johannes Mooses Paavali
Raamatunkohdat:
Aiheet: