Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Ajatuksia luonnollisista oikeuksista

Ajatuksia luonnollisista oikeuksista, § 9

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 9

Edetkäämme jälleen askel syvemmälle aiheeseemme. Kun vuosien 1723 ja 1739 palkollissäännöt laadittiin ja silloin myös palkollisten luonnollisia vapauksia voimakkaasti rajoitettiin, heille jäi kuitenkin se vapaus, että he saivat vuoden lopussa valita tietyssä säädetyssä järjestyksessä itselleen isännän seuraavaksi vuodeksi. Nyt on kuitenkin alettu aikaa myöten yhä voimakkaammin pyrkiä jäljellä olevan vähäisenkin vapauden rajoittamiseen. Yksi pakko tekee aina toisen pakon välttämättömäksi. Havaittiin, ettei kiinteitä vuosipalkkoja koskaan saataisi käytäntöön, elleivät palkolliset lisäksi menettäisi vapautta etsiä itselleen palveluspaikkaa.

Muistelen, että vuoden 1766 suunnitelmaan jo sisältyi isäntien ja palvelusväen luettelointi,1 ja uusi eräissä lääneissä laadittu ehdotus, jonka toteuttamista monet vaativat pitäen sitä siunauksellisena, määrää palkolliset jaettavaksi arvalla isäntien kesken. Käsittääkseni tässä on pyritty kolmeen tavoitteeseen. Ensiksikin pyritään pelottamaan palvelusväkeä luopumaan muutoista, kun heillä ei olisi pienintäkään vapautta varautua itse siihen, mitä eteen tulisi. Toiseksi halutaan hankkia palkollisia isännälle, jonka luona kukaan ei haluaisi olla töissä ellei olisi pakko, ja kolmanneksi halutaan, ettei palvelusväkeä koskaan tarvitsisi etsiä eikä siinä yhteydessä jouduttaisi milloinkaan kiistelemään pestuurahasta tai vuosipalkasta, vaan saataisiin suoraan noudattaa isäntien laatimaa taksaa.

Pysähdyhän taas hetkeksi, lukijani, tätä asiaa miettimään ja tarkastele ihmistä hänen luonnollisen vapautensa kannalta. Mitäpä ajattelet tästä sokkoleikistä? Kuvittelen muutamien mahtimiesten istuvan arvontapöydän ääressä ja isäntien heidän ympärillään, muut huolissaan siitä, kenet he nyt mahtavat saada palvelukseensa, vain väärämielinen ja ennen ilman palvelusväkeä jäänyt isäntä reippaalla mielellä saatuaan arvanheiton tuoman saaliin. Mutta ulkopuolella muuttoa odottavat palkolliset, jotka vapisevat kuin lammaslauma tuntemattoman kohtalonsa edessä, jaetaan numerojärjestyksessä uusille isännilleen, tuskinpa suurestikaan toisin kuin orjat joutuvat Algerin torilla menemään sinne, minne kohtalo heidät kuljettaa. Hyvä lukija, eikö tämä näky herätä sinussa sääliä poljettua ihmisyyttä kohtaan? Missä tässä on järki? Missä harkinta? Ja missä lopulta on koko tuo kaunis sana Vapaus? Kaikki on muuttunut noppapeliksi.

Harkitkaamme kuitenkin asiaa rauhallisemmin. Eivätkö sentään järki ja arvostelukyky ole sukukuntamme hienointa aateluutta, joka kohottaa meidät kaikkien muiden luotujen olentojen yläpuolelle? Mihin tarkoitukseen Luoja on sen aikonut? Onkohan sen avulla vain palveltava muita mutta oltava sokkosilla oman hyvinvointimme suhteen? Ei toki, vaan meidän pyrittävä sitä käyttämällä edistämään omaa todellista parastamme, mihin lähimmäisemme palveleminenkin on oiva keino, mutta ei se ole meidän päämäärämme. Isäntä ei suinkaan siedä sitä, että hänen palvelijansa on sokkosilla tehtäviään hoitaessaan, sillä niihin vaaditaan ahkeruutta, huolellisuutta ja ymmärrystä. Kuinka kenelläkään voi olla niin paksukuorinen omatunto, että hän vie palvelijaltaan mahdollisuuden nähdä omaa tulevaisuuttaan?

Sinä varmaan sanot: Isäntähän on arvanvedossa samalla tavalla sokkona kuin palvelija, eihän hänkään tiedä, kenet hän saa palvelukseensa; niinpä molempiin, niin isäntään kuin palvelijaankin, kohdistuu samanlainen pakko. Niin asia todella onkin; sen takia en käsitä, miten isännät levottomuutta tuntematta voivat mennä mukaan tällaiseen järjestelmään, kun jätän huomioon ottamatta ne, jotka yleisesti tunnetaan raakalaismaisesta suhtautumisestaan palvelusväkeen eivätkä sen takia juuri koskaan saa vapailta pestuumarkkinoilta palvelijaa ja jos joskus jonkun saavat, tämä on jo pahinta lajia, sellainen, jonka kanssa kukaan isäntä ei voi tulla toimeen. Tuollaisille isännille arvonta on verraton etu, siinä pahatapainen saa jakaa saaliin tasan hyveellisen kanssa, ja tämä onkin arpomisen tärkein houkutin.

Ehkä sanot: Isäntää ruvetaan pian pitämään raakalaisena, kun hän haluaa pitää palvelusväkensä täyttämässä velvollisuuksiaan eli kun nämä eivät saa laiskotella mielensä mukaan. Tämän takia hän ei sitten vain joudu häpeään, vaan myös tilansa hoidossa äärimmäisen hankalaan tilanteeseen. Mutta minä vastaan: kun isäntä järjestää talonsa työt kunnolla, kohtelee väkeään niin kuin ihmisiä pitää kohdella säilyttäen rakastavan ja kunnioittavan asenteen ja osoittaa heitä kohtaan kärsivällisyyttä ja mielenmalttia niin kuin muitakin ihmisiä kohtaan, häntä eivät tuolla tavalla nimittele muut kuin petomaiset hurjimukset, eikä sellaisten puheille anneta arvoa yleisesti, ne kelpaavat vain pilkkakirveille.

Yhtä selvästi kuin arvonta riistää kunnollisilta isänniltä ja palkollisilta sen kohtuullisen edun, että he voivat etsiä ja löytää toisensa, se samalla myös vie molemmilta voimakkaimmat kannustimet hyvän moraalin noudattamiseen. Isäntien ei tarvitse tämän uuden suunnitelman toteuttamisen jälkeen pelätä, että he jäävät syksyllä ilman työväkeä; sen takia he kohtelevat vimmastuessaan palkollisiaan hillittömästi, mitä vastaan palvelusväellä ennen oli vahva ja inhimillisyyden säilyttämiseksi tarpeellinen pidäke: oma vapautensa. Palkollisista, jotka suunnitelman toteutuessa ovat yhdellä iskulla menettäneet kaikki kannustimet ahkeruuteen ja kunnollisuuteen, tulee masentuneita, orjamaisia ja epätoivoisia. Tuo säädös ei kannusta heitä ahkeruuteen millään tavalla, sillä heidän kaikki vaivannäkönsä tulkitaan vain velvollisuuden täyttämiseksi, eikä se paranna heidän elinehtojaan hiuskarvankaan vertaa. Viimeinenkin kannustin, mahdollisuus etsiä itselleen edes kunnollinen isäntä, otetaan tässä heiltä lopultakin pois, kun laiska ja rietas taas saa vaatia itselleen samat edut kuin altis työntekijä, ellei sitten isäntien mielivalta palaa vallitsevaksi sen selityksen varjolla, että isäntä voi toki maksaa palvelijalleen sen palkan jonka tämä on ansainnut; silloin taas kiinteä palkka saa täysin toisen merkityksen, nimittäin taksan määräämä kiinteä palkka tulkitaan enimmäismääräksi, joka isännän on annettava palkolliselleen. Silti hän voi toki antaa vähemmänkin, niin vähän kuin haluaa, sen verukkeen nojalla, ettei palvelija ole tehnyt tarpeeksi ansaitakseen enemmän, ja tällöin sorto pääsee vaikuttamaan toistakin tietä. Mutta muutoin palkollisen ei kannata olla uskollinen ja ahkera. Arpa määrää hänen kohtalonsa, ja sokea kohtalo tukahduttaa väkivalloin hänen toiveensa onnen saavuttamisesta.

Noin alas poljetuilta sieluilta ei voida odottaa minkäänlaisia kansalaishyveitä, kun melkeinpä ainoa voima, joka ajaa palkollista ahkeruuteen ja uskollisuuteen, on väistämättä piiska, samanlainen kuin se, jolla kuritetaan järjettömiä eläimiä. Saatat sanoa: valitettavasti heillä ei olekaan minkäänlaista moraalia. Minä vastaan: eihän sitä voi ollakaan siellä, mistä sen kaikki perusteet on noin päivänselvästi mitätöity.


  1. vuoden 1766 suunnitelmaan jo sisältyi isäntien ja palvelusväen luettelointi: ks. edellä § 2

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: