Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Ajatuksia luonnollisista oikeuksista

Ajatuksia luonnollisista oikeuksista, § 8

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 8

Tällainen yleinen kohtuuttomuus sisältyy laissa määrättyihin vuosipalkkoihin, mutta asiaa lähemmin tarkasteltaessa paljastuu toinen melkeinpä kauheampi kuin edellä mainittu, nimittäin se kohtuuttomuus, että kaikille rengeille ja samoin kaikille piioille on maksettava sama palkka heidän uskollisuudestaan, ahkeruudestaan, heidän aiemmin hankkimistaan tiedoista ja harjaantumisesta sekä heidän ruumiinvoimiensa ja työkuntonsa eroista riippumatta.

Meitä palvelevien saman lajin eläinten laadussa on suuria eroja, ja niitä on toki myös työläisten välillä. Nykyisin hevosten ostohinta vaihtelee kolmesta sataan riikintaaleriin, mutta mitähän mieltä lukija olisi, jos säädöksellä määrättäisiin, että kaikkien noiden eläinten hinta olisi sama niiden koosta, kunnosta ja koulutuksesta riippumatta, ja että suurella sakolla uhattaisiin säädettyä korkeamman tai matalamman hinnan pyytämisestä tai tarjoamisesta, maksamisesta tai vastaanottamisesta? Tai keskustelkaamme kangaskauppiaan kanssa ja ehdottakaamme säädöstä, jonka hienoa verkaa haluavat ostajat ovat laatineet ja jonka mukaan kaikista verkakankaista, joiden myyntihinnat muuten vaihtelevat 9 taalerista 9 plootuun kyynärältä, maksettaisiin tästä lähtien sama hinta, vaikkapa 12 taaleria kyynärältä. Eikö hän sanoisi, että se olisi selvää vääryyttä? Jumala moiselta lailta varjelkoon! Joutuisihan karkean kankaan ostaja säädöksen perusteella maksamaan 3 taaleria liikaa kyynärältä, mutta kaikki hienompien laatujen ostajat eivät maksaisi edes kolmasosaa tai neljäsosaakaan tavaran arvosta. Varmaankin vastaisimme hänelle: on tarpeen estää tuollaisella säädöksellä kauppiaita korottamasta myyntitavaroidensa hintaa mielensä mukaan, jotta heistä ei tulisi äkkirikkaita eivätkä he rikkauksiensa takia hamuaisi ylellisyyttä. Hän osaisi kuitenkin varmasti vastata meille ja sanoa, ettei hienoja kankaita sitten varmaankaan tule koskaan tarjolle tuohon hintaan. Jos hinta määrätään alhaiseksi, laatukin on sitten varmasti sen mukaista.

Aivan sama pätee myös palkollisiin. Työ on heidän tavaransa, jolle laki on määrännyt taksan; mutta miten suuria eroja onkaan heidän työnteossaan. Toinen uurastaa aamuvarhaisesta iltamyöhään isäntänsä töissä, osaa työtehtävänsä ja pystyy vikkeläliikkeisenä ja voimakkaana tekemään käsketyt työt, toisen taas voi tosin lyönneillä ja läimäyksillä estää laiskottelemasta, mutta hän ei osaa tehdä töitään eikä saa mitään aikaan eikä siis ole ruokansa arvoinen. Eikö ole mitä suurinta kohtuuttomuutta maksaa heille palkollissäännön perusteella samaa palkkaa? Toinenhan saa liian paljon, jos ajatellaan vähänkään oikeudenmukaisesti, toinen taas liian vähän.

Tämä päivänselvä kohtuuttomuus myös vaikuttaa työväkeemme valitettavalla tavalla, tekemällä heistä laiskoja ja huolimattomia. Siellä, missä hyvettä ei kannusteta ja missä paheella on yhtä turvallinen sija kuin hyveelläkin, tehdään kaikin voimin työtä paheisiin taipuvaisten kansalaisten luomiseksi.

Oman onnen ja oman edun tavoittelu on kaikkien vapaiden ihmisten tekojen oikea, elähdyttävä kannustin, kun taas lyönnit ja läimäykset kuuluvat oikeastaan orjille. Viisas on se hallitsija, joka ymmärtää vapauttaa voitontavoittelun niistä aristokratian siteistä, joihin muutamien oman edun tavoittelu on sen vanginnut, mutta suuri hän on, jos pystyy tähän. Meidän palkollissääntömme ja siihen sisältyvä määräys kiinteistä vuosipalkoista toimii suoranaisesti luodakseen laiskureita ja velttoja työntekijöitä, kun sen sijaan vapaan sopimusoikeuden vallitessa jokainen pyrkii ansaitsemaan suuremman voiton ahkeruudella ja uskollisuudella.

Väittänet vastaan: eikö palkollisille pidä opettaa, että heidän velvollisuutensa Jumalan tahdon ja omantuntonsa mukaisesti on ahkeroida omissa töissään? Eikö oman voiton tavoittelu ole epäpuhdas uutteruuden lähde? Vastaan tähän: miten puhdas, miten arvokas ensiksi mainittu kannustin onkin niiden keskuudessa, joilla on eläviä käsityksiä kristinuskon aidosta voimasta, jälkimmäinen on kuitenkin konkreettisempi ja vaikuttaa lihaa ja verta oleviin ihmisiin voimakkaammin; se on luonnon itsensä voima eikä sitä näin ollen ole syytä tuomita, kun hyveellisyys ja muiden ihmisten kohtuullinen vastavoima pitää sen aisoissa. Vaikuttakoonpa ensiksi mainittu ihmissydämeen niin vahvasti kuin voi, jälkimmäisen vaikutusta haittaavat silti kiinteiksi asetetut vuosipalkat, ja säädös toimii luotisuoraan sitä vastaan. Näin takaperoisesti pyritään pikaiseen onneen, purjeet pingotettuina suoraan toisiaan vasten.

Joku toinen saattaa sanoa: miksi nyt pitää näin laveasti käsitellä kiinteitä vuosipalkkoja ja niiden haitallisuutta? Kuka nyt on maksanut palkollisilleen taksan mukaan? Kuka on voinut saada palkollisia taksan mukaisella palkalla? Eiköhän yksi toisensa jälkeen, jopa eräät vuosipalkkojen ensimmäisistä säätäjistä ja innokkaimmista puoltajista, ole joutunut kiltisti maksamaan niin suuria palkkoja kuin väki on itse vaatinut? Miksi sitten pitää valittaa sellaisen säädöksen turmiollisista seurauksista, joka ei ole koskaan toteutunut? Katsotaanpas, arvoisa lukija! Tässä on valittamiseen kaksinkertaisesti syytä. Ensinnäkin tuota mainittua säädöstä on useilla seuduilla todellakin noudatettu eripituisia aikoja, jolloin se on väistämättä saanut aikaan vaikutuksensa ja kaikkialla ikään kuin ylhäältä määrännyt samat vuosipalkat niin joutuisille kuin huonoillekin työläisille, mikä peruste on hyvin sopinut jälkimmäisille ja mitä ensiksi mainitut eivät ole kyenneet murtamaan, joten se on jo aiheuttanut uskomattoman paljon vahinkoa. Toinen syy on, että miten hyvin tämä totuus onkin havaittu ja miten selvästi kiinteät vuosipalkat ovatkin täysin luonnollisen kohtuuden vastaisia, valtakunnassa on suurta melua pitävien ryhmien ohella mahtavia ja teräväkatseisia miehiä, jotka mitä parhaissa tarkoituksissa takovat näitä kahleita minkä ennättävät. He luulevat tehneensä ihmiskunnalle ja isänmaalle todellisen palveluksen, jos he joskus saavat valmiiksi uuden vankilan, jota he toki pyrkivät mitä säädyllisimmin kaunistamaan lähimmäisiään varten. Eikö siis ole aika esittää yleisön pohdittavaksi kysymyksiä tästä aiheesta? Eikö siis asian tarkastelu ole tarpeellista?

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: